ЈАВЉА СЕ СВЕ ВИШЕ ЉУДИ СА ДОКАЗИМА

pantelija curguz.jpg

БАЊАЛУКА, 15. ФЕБРУАРА (СРНА) - Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз изјавио је данас да се овој организацији и Републичком центру за истраживање ратних злочина јавља све више људи који имају материјалне доказе о злочинима армије БиХ почињеним над Србима.

"Добио сам два наређења која су написана 29. априла 1992. године, односно неколико дана прије дешавања у Добровољачкој улици, из којих се јасно види ко је преузео одговорност за безбједан излазак колоне ЈНА из Сарајева", рекао је Ћургуз новинарима.

Он је оцијенио да атмосфера у Републици Српској досад није била таква да би се отворено радило на прикупљању доказа.

"На добром смо путу да то промијенимо и да се аргументима и истином боримо за правду", додао је Ћургуз.

Он је навео да је потребно ставити ван снаге законе о Суду и Тужилаштву БиХ који су наметнути и као такви нису уставни, а омогућава овим правосудним институцијама да поступају једнострано.

Ћургуз је нагласио да треба покренути процедуру доношења нових закона о правосудним институцијама на нивоу БиХ.

"Та нова законска рјешења морају бити производ усаглашеног приступа сва три народа и онда ће правосудне институције на нивоу БиХ бити у функцији правде и правичности", закључио је Ћургуз.

Приједлозима закона о престанку важења закона о Суду и Тужилаштву БиХ, које су у парламентарну процедуру упутили СНСД и СДС, предвиђено је да Тужилаштво и Суд престају са радом у року од 30 дана од дана ступања на снагу ових закона, а да након његових усвајања сви предмети прелазе у надлежност ентитетских тужилаштава и судова.

 

 

Извор: срна