Јањa- Не желе улице назване по српским личностима и писцима (ВИДЕО)

Већином гласова владајуће коалиције Скупштина града Бијељина подржала је приједлог надлежне градске комисије да 13 улица у Јањи добије нове називе.

У Јањи промијенили називе улица

У Јањи промијенили називе улицаФото: РТРС

Тако ће у Бијељини доћи само до корекције назива, док у Јањи, мјесту са већински бошњачким становништвом улице добијају нове називе.

Одборници СНСД-а нису подржали овај приједлог. Локална власт је, кажу, чекала да прођу избори, па онда одлучила да избрише називе улице именоване по српским историјским личностима.

Историјске личности Марка Краљевића, кнеза Милоша, Карађорђа и Његоша, али и свјетске књижевнике Милоша Црњанског и оца српске писмености Вука Караџића замијениће називи Шор, Влагија, Шарампов. Предсједник скупштине Града, Драган Ђурђевић, каже да су називи промијењени на захтјев Бошњака, мјештана Јање, али и чланова надлежне градске комисије и да је то ствар компромиса, јер су називи у граду остали непромијењени.

Према Ђурђевићевим ријечима, ради се о 13 улица, док се називи улице у граду, као и назив основних и средње школе и јавних установа неће мијењати . Напоменуо је и да је Бијељина можда једна од ријетких градова у Српској која има и трг Ђенерала Драже Михајловића и улицу Патријарха Павла.

Клуб одборника СНСД-а у градској скупштини био је против измјена назива. Сматрају да се тиме брише све што је српско.

- Све што има везе са српством, традицијом, историјом, све се то мијења. Ми немамо ништа против да се нове улице које се изграде добију ове називе које су они предложили, али зашто се чекало осам година, ми смо то и 2012. говорили, међутим, чекало се да прођу избори - рекао је Иван Бурић, шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бијељине.

Истовремено, у избјегличком насељу Нова Јања, гдје живе Срби, умјесто назива, улице су нумерисане од 1 до 19.

Мјештани Јање, већином бошњачке националности, одобравају промјене назива улица.

У градској борачкој организацији без коментара на ове промјене, али су поручили да од предсједника БОРС-а очекују да покрене иницијативу да поједине улице у Српској добију називе по одликованим погинулим борцима Војске Републике Српске.

 

 

Извор: РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ