ИНСТИТУТ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПРОНАШАО СВЕГА 16 СРБА

NESTALI

БАЊАЛУКА, 28. МАРТА /СРНА/ - Институт за нестала лица БиХ је за четири године свог рада пронашао свега 16 несталих Срба, а Република Српска још увијек потражује 1 709 Срба несталих у протеклом рату.

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске Горан Крчмар рекао је након данашњег састанка са представницима породица несталих Срба Сарајевско-романијске регије да је од формирања Института 2008. године до данас идентификовано 3 998 тијела, од чега свега 92 српске националности, од којих је 16 пронашао Институт.

Крчмар је рекао да је у вријеме постојања Канцеларије за тражење несталих лица Републике Српске до 2008. године просјек идентификованих Срба на годишњем нивоу износио 320, док је од момента оснивања Института идентификовано 92 лица српске националности.

Он је саопштио да се члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ из Републике Српске Милутин Мишића није одазвао данашњем састанку, иако је уредно позван.

Крчмар је дода да не вјерује да ће Мишић, чијим су радом незадовољне породице несталих, напустити Институт, јер се није одазвао ни наовај састанак.

"Право породица је да евентуално траже његов опозив и треба питати њих шта мисле о томе", истакао је Крчмар.

Крчмар је поновио да Институт ради нелегално и да се под хитно мора нешто промијенити, јер у Институту не постоје Управни и Надзорни одбор.

Говорећи о иницијативама за промјену Закона о несталим лицима БиХ, Крчмар је рекао да је овај закон добар и да га не треба мијењати, већ само људе који не поштују закон.

Крчмар је саопштио да Република Српска још увијек потражује 1 709 несталих Срба.

Чланови породица несталих Срба сарајевско-романијске регије посјетили су данас Оперативни тим Владе Републике Српске за тражење несталих у Бањалуци ради добијања квалитетних информација о процесу тражења, ексхумацијама и идентификацијама у протеклих четири годне.

Састанку је присуствовао предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић.

 

 

Извор: срна