IN MEMORIAM:ВРИЈЕМЕ И МЈЕСТО САХРАНЕ ГЕНЕРАЛА СИМИЋА БИЋЕ НАКНАДНО САОПШТЕНИ

novica_simic.jpg

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Генерал-пуковник Војске Републике Српске /ВРС/ у пензији Новица Симић преминуо је јуче на Војно-медицинској академији /ВМА/ у Београду након тешке болести, а вријеме комеморације и мјесто сахране биће накнадно саопштени, потврђено је Срни у Одбору за сахрану.

Новица Симић рођен је 1948. године у Милићима. Као дијете са родитељима се преселио у Сарајево, гдје је завршио основну школу и гимназију.

У Београду је завршио четворогодишњу Војну академију Копнене војске ЈНА, двогодишњу Командно-штабну школу тактике и једногодишњу Школу националне одбране.

Прије одбрамбено-отаџбинског рата службовао је у гарнизонима ЈНА у Бањалуци и Сарајеву гдје је обављао дужности командира вода, команданта батаљона и помоћника начелника штаба бригаде за оперативно-наставне послове.

У рату је обављао дужности команданта бригаде, команданта тактичке групе и команданта Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске.

Послије рата обављао је дужности команданта корпуса, замјеника начелника Генералштаба и начелника Генералштаба Војске Републике Српске.

Одликован је Орденом за храброст ЈНА, Карађорђевом звијездом првог реда и Орденом Немањића Војске Републике Српске.

Бивши начелник Генералштаба ВРС Новица Симић аутор је књиге "Операција Коридор 92".

 

 

Извор: срна