Хрвати не дају "агресорску имовину"

Eterna.jpg

Кула -- И поред тога што се видно нормализују односи између Србије и Хрватске, све су мањи изгледи да ће Фабрици кожа Етерна бити враћено радничко одмаралиште.

Овај објекат, опремљен по стандардима хотела „Б“ категорије, присвојио је Фонд за приватизацију Хрватске и потом га, пре петнаест година, продао једној загребачкој фирми за 450.000 немачких марака.

Пре шест година Етерна је у Окружном суду у Шибенику поднела тужбу против државе Хрватске, али још нема никаквог одговора. У међувремену, крајем 2010. године, у овом предузећу отворен је стечајни поступак, па је поново покренуто то питање, како би се продајом одмаралишта обезбедио део новца за намирење обавеза према повериоцима. Али, како каже стечајни управник Предраг Љубовић, потпуно је неизвесно да ли ће кулским кожарима та вредна имовина бити враћена.

"Недавно сам боравио у Шибенику и разговарао са судијама тамошњег Окружног суда и они су ми рекли да одмаралиште припада Хрватској, према њеним важећим законима, као имовина одузета од агресора. Нису пропустили прилику да ми ставе до знања да се Србија у Хрватској сматра агресором, уз цинично питање да ли смо ми вратили имовину Немцима заплењену на крају Другог светског рата", вели Љубовић, који сматра да би Етерна могла добити поменуто одмаралиште само уколико би Србија и Хрватска потписале међудржавни споразум о враћању имовине.

Тако су пала у воду и очекивања око 120 некадашњих радника овог предузећа, који су остали без посла када је отворен стечај, да ће се макар мало овајдити од продаје одмаралишта или одговарајућег обештећења, будући да им фабрика дугује четрдесет плата и неуплаћене доприносе за осам година пензијског стажа.

"Стечај ће, свакако, бити окончан пре него што дефинитивно буде позната даља судбина одмаралишта. У најбољем случају, ако се оно икада врати, стечај се може активирати како би се преузело и продало, а од тог новца потом намирили преостали повериоци Етерне“, објашњава Предраг Љубовић.

Осим одмаралишта са тридесетак соба и 110 лежајева, великим ресторанским простором, летњом баштом и уређеном плажом, Куљанима је заплењен и комплетно опремљен брод за 25 особа који им је служио за превоз из Шибенске луке до острва, крстарења по Јадрану и за изнајмљивање иностраним туристичким групама. Процењује се да сва та имовина сада вреди око милион евра.

Извор: B92