ГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА КАСЕТНИМ БОМБАМА

Послије злочиначког НАТО бомбардовања Ниша 1999.

Послије злочиначког НАТО бомбардовања Ниша 1999.

На данашњи дан 1999. године, Нато авијација извела је најжешћи и најкрвавији напад на Ниш касетним бомбама.

"Тог дана, погинуло је најмање 15 и рањено више од 60 Нишлија", преносе београдски медији. 

У најстрашнијем нападу на Ниш, бомбардери Нато алијансе у 11.20 часова избацили су товаре касетних бомби на простор око Универзитета, Тврђавске пијаце и Клиничког центра. 

На мети Нато авијације били су Клиничко-болнички центар (КБЦ) и Улица Љубе Ненадовића. Погођени су мртвачница и котларница. Страдало је Одјељење патологије, а сви прозори на КБЦ-у су уништени. Око 20 возила на паркингу КБЦ-а је изгорјело. У комплексу Центра направљено је 50 кратера, а скоро све приватне куће су оштећене. 

Шуматовачка улица, улице Франца Розмана и Анете Андрејевић, у непосредној близини градске пијаце и аутобуске станице, такође, су били на мети напада авијације Нато снага. 

Погођена је здравствена станица "12. фебруар", гдје су повријеђени пацијенти и медицинско особље. 

Према свједочењу очевидаца, централне градске улице биле су прекривене тијелима погинулих и тешко рањених Нишлија. Више од 30 екипа хитне помоћи пружале су прву помоћ унесрећенима. 

Међу погинулима је била и трудница Љиљана Спасић (26) којој је гелер пресјекао врат. 

Љиљана је пошла до пијаце да купи трешње, а онда су ту улицу којом је корачала засуле Нато бомбе, а један гелер јој је пресјекао вратну артерију и искрварила је за неколико секунди. 

"Све је стало за нас те 1999. године. Да није било рата наша ћерка би била жива, завршила би медицину и имали бисмо унуче од 16 година... Време не лечи ране, како дани пролазе, наш бол је само већи", кажу Љиљанини родитељи Радица и Милоје Илић. 

Они су навели да је Љиљану рат задесио у поодмаклој трудноћи, па се склонила у село надомак Ниша, али је тог кобног 7. маја морала да дође на контролу у град.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

цвијеће за олега насова, прву жртву нато бомбардовања

ШЕСНАЕСТА ГОДИНА ОД НАТО ЗЛОЧИНА У МУРИНИ - Jadovno ...

обиљежено 16 година од нато ракетирања путничког воза