ГЛАВАШ УСКОРО НА РАДНОМ МЈЕСТУ!?

Бранимир Главаш са својим злочинцима у Сиску љета 1991.
Бранимир Главаш са својим злочинцима у Сиску љета 1991.

МОСТАР, 7. ЈАНУАРА /СРНА/ - Бранимир Главаш, некадашњи високи функционер ХДЗ-а, који је осуђен за умијешаност у убиства српских цивила у Осијеку 1991. и 1992. године, ужива са пријатељима у мостарским ресторанима , а од 4. јануара ради правно-административне послове у једној херцеговачкој фирми?!

Главаша је Жупанијски суд у Загребу прогласио кривим за убиство најмање десет српских цивила на обали Драве током 1991. и 1992. године. 

Осуђен је и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у сједишту Секретаријата за народну одбрану, коме је Главаш као руководилац одбране Осијека тада био на челу. 

У првом предмету осуђен је на пет, а у другом осам година, из чега му је изведена јединствена казна од десет година затвора. 

У међувремену је пребјегао у БиХ, па казну служи у Мостару. 

Главаш је, с обзиром на то да је одслужио три петине казне за ратне злочине, 4. јануара почео да користи "затворске погодности", потврђено је на његовој фејсбук страници. 

Он већ ради у једној херцеговачкој фирми, а спава у затворској ћелији. 

Пошто је након бијега из Хрватске саградио вилу у Дриновцима, 60-так километара источно од Мостара, те ће дане, као и годишњи одмор, моћи да проводи тамо - наводе хрватски портали. 

Већ 18. фебруара истичу му двије трећине затворске казне у коју је урачунат и десетомјесечни притвор у Хрватској. 

Директор КПЗ-а Мостар дужан је најкасније 30 дана прије истека рока да поднесе приједлог Комисији за условно отпуштање, уколико сматра да Бранимир Главаш испуњава законом предвиђене услове. 

Регионални портали подсјећају да Главаш није једини злочинац из Туђманове ере у Хрватској који је добио малу затворску казну за злочине над Србима. 

Тако је некадашњи генерал Мирко Норац за убиство старице, којој је лично пуцао у главу, и за командовање убиствима недужних српских цивила Госпићу, као и за злочине у Медачком џепу, добио јединствену казну од само 15 година затвора.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Жртве Главашевих злочина на споменику ... - Jadovno 1941.

Чин за злочин - Пише: Драган Грозданић - Jadovno 1941.

НА ХРВАТСКИМ СПИСКОВИМА И СРПСКЕ ... - Jadovno 1941.