ГЕНЕРАЛ ОПТУЖИО ТРИБУНАЛ ЗА ПРИСТРАСНОСТ

Ratko-Mladic.jpg

ХАГ, 23. ФЕБРУАРА (СРНА) - Некадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Ратко Младић, оптужио је данас Хашки трибунал да је "суд НАТО-а који суди њему и његовом народу".

"Ви немате право да судите, зато што сте пристрасни и зато што је НАТО тукао моју земљу, као што сада туче Азију и Африку", рекао је Младић на статусној конференцији.

Предсједавајућег судију, Холанђанина Алфонса Орија, Младић је обавијестио да је тражио да му супруга донесе ратну униформу - кошуљу, панталоне, шапку и блузу. "У овој одјећи сам био у рату, послије рата и у избјеглиштву. Овдје сам донио капу коју су ми ови сатрапи узели, али ја се на њих не љутим", рекао је Младић.

Он је у судници показао неколико приватних фотографија, објаснивши да је на једној његова покојна кћерка Ана када је била мала, снимљена у Македонији, на Поповој Шапки, где ју је учио да скија, а затим фотографију свог сина Дарка снимљену 1978. године такође на скијању. На осталим фотографијама су супруга генерала Младића и његова свастика која је преминула, њена кћерка и његов син Дарко Младић.

Генерал Младић показао је и фотографију свог покојног брата и мајке којима, рекао је, није могао да оде на гробове. Коначно, он је показао своју фотографију из рата и једну од званичних фотографија трибунала са једног од његових појављивања пред судом.

Судија Ори је прокоментарисао да "схвата Младићева осјећања и без фотографија" и питао шта би оптужени желио да судско вијеће уради. Говорећи о Младићевом оспоравању правичности суђења, Ори је рекао да "није тренутак за политичке говоре".

"Немојте мислити да правим циркус. Пред крај сам какво ми је здравље, али мени није битан Ратко Младић, битно ми је какав траг остављам. Оставите мој народ на миру", рекао је Младић.

Он је поновио да и даље тражи да се у тим његове одбране укључи руски адвокат Александар Мезјајев, оптуживши трибунал да то не жели да прихвати "зато што је Мезјајев Рус". У тиму одбране Младић је желио и Јелену Гускову за коју је рекао да је "написала књиге које се њему свиђају". "Не дате ми ни руску капу која је овде да ставим на главу", рекао је Младић и поновио да му капа треба из медицинских разлога.

Судија Ори прекинуо је Младићев монолог, поручујући да његов главни бранилац Бранко Лукић зна правни лијек у вези са именовањем тима одбране. У вези са примједбама на температуру у судници, судија Ори је саопштио да је "на захтјев вијећа особље прегледало систем хлађења".

Наредна статусна конференција најављена је за 29. март, а почетак суђења заказан је за 14. мај.

Тужилаштво је обавијестило Вијеће да ће позвати 410 свједока а да очекује да ће се њих 158 појавити у судници. Тужилаштво намјерава да представи 27 906 доказних предмета и процјењује да ће искористити отприлике 200 сати претреса да изведе своје доказе.

Генерал Ратко Младић оптужен је за геноцид и друге злочине почињене над несрпским цивилима у БиХ од маја 1992. до краја 1995. године. Младић је ухапшен 26. маја 2011. године у Србији и у надлежност Међународног суда предат је 31. маја.

 

Извор: срна