ФИКРЕТ АБДИЋ ПОТЕНЦИЈАЛНИ СВЈЕДОК ОДБРАНЕ

Hag

ХАГ, /СРНА/ – Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић упутио је данас нови захтјев Хрватској за достављање копија снимака, транскрипата и записника свједочења или изјава које је фикрет Абдић дао на свом суђењу у Жупанијском суду у Карловцу, наводећи да разматра да га позове за свједока своје одбране у Хашком трибуналу.

Абдић је био осуђен на 15 година затвора а почетком марта пуштен је на слободу након одслужених двије трећине казне.

 

Према налазу суда, Абдић је као врховни командант Народне одбране Западна Босна био одговоран за отварање логора и прихватних центара.

 

Од власти Хрватске, Караџић је затражио и снимке пресретнутих разговора од 1991. до 1995. године, у којима су саговорници били Алија Изетбеговић, Ејуб Ганић, Хасан Ченгић, Бакир Изетбеговић или Омер Бехмен.

 

"Влада Хрватске доставила је корисну збирку пресретнутих разговора српских лидера и обелодањивање пресретнутих разговора лидера босанских муслимана ће ми омогућити да у доказном поступку моје одбране покажем да су босански муслимани чинили злочине и за њих оптуживали Србе, како би изазвали интервеницју међународне заједнице на њиховој страни", наводи се у писму.

 

Први захтјев Хрватској упућен је крајем априла, али на њега није било одговора, наводи Караџић и истиче да би био захвалан уколико би одговор добио до 11. јуна.

 

На суђењу Караџићу доказни поступак тужилаштва окончан је почетком маја, а почетак доказног поступка одбране заказан је за 16. октобар.

 

Претресно вијеће је за 11. и 13. јуни заказало расправу по правилу 98 бис из Правилника о поступку и доказима, на којој ће оптужени тражити да буде ослобођен по оним тачкама оптужнице за које сматра да их тужилаштво није доказало.

 

 

Извор: срна