ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ "ДЈЕЦА" ЧЕКА ПРЕМИЈЕРУ

Денис Бојић - аутор документарног филма
Денис Бојић - аутор документарног филма

Документарни филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске (РТРС), јединствен је и аутентичан начин на који је представљено једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки који су у протеклом рату изгубили по троје дјеце.

Из РТРС-а је саопштено да је премијера овог филма планирана у Српској и Србији у наредном периоду, након чега је предвиђено учешће на фестивалима. 

С циљем очувања културе сјећања и указивања на то колико Срби као народ нису довољно свјесни своје недавне прошлости и хероја које је за собом оставила, овај филм документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија српског народа у посљедњој деценији 20. вијека. 

Општепознати лик Стојанке мајке Кнежопољке изградио је и утиснуо у српско колективно биће симбол страдања, жртве и родољубивости. У протеклом рату, нажалост, било је 18 "мајки Кнежопољки", које су дале по три сина за одбрану отаџбине. Наша је обавеза да их памтимо с највећим достојанством, поручују из РТРС-а. 

"Овај филм је трајни запис о трагедији, која никада не смије изблиједити из нашег памћења, као ни жртве које су поднијели родитељи који су изгубили своју дјецу", наводи се у саопштењу. 

Аутор Денис Бојић, који је са екипом радио на овом филму, каже да су емпатија и жеља да буде доку0ментована трагедија античких димензија основни мотиви на којима се градио овај филм. 

"Независно од филмског наратива, ово је тема и бол који се тичу свих нас, а екранизација саме приче која поприма обрисе митских дименизија, најмање је што се могло урадити за оне који су за Републику Српску платили највећу цијену", нагласио је Бојић. 

Бојић је рођен 13. октобра 1981. године у Бјеловару, а у Бањалуци је завршио журналистику на Филозофском факултету. Аутор је бројних репортажа из Европе и региона. Сценариста је и режисер документарног филма "Вуковарски блуз", као и дугометражног документарног филма "Дјеца". 

Документарни филмови из продукције РТРС-а већ годинама учествују на домаћим, регионалним и европским фестивалима и освајају значајне награде, а Јавни сервис РТРС-а ужива углед у региону и добитник је многих међународних признања.

 

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Денис Бојић: Вуковарски блуз (ВИДЕО) - Jadovno 1941.

Премијера документарног филма ''Дјеца'' - аутора Дениса Бојића

Степинац - дио злочиначког система - Jadovno 1941.

ПЕЧАТ - Шта је данас Јасеновац Хрватима? (ВИДЕО) - Jadovno ...