ДОКАЗИ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА У МАГАЦИНИМА ТУЖИЛАШТВА

Тужилаштво за ратне злочине

Тужилаштво за ратне злочине

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун затражио је данас од Тужилаштва за ратне злочине да разјасни информације Службе за откривање ратних злочина која је дошла до сазнања да се у магацинском простору тог тужилашта налазе докази о извршеним злочинима над Србима у БиХ и Хрватској.

Дрецун је навео да у допису Службе за откривање ратних злочина, између осталог, пише да су полицијски службеници те службе дошли до сазнања да се у магацинском простору Тужилаштва за ратне злочине налази неколико десетина хиљада необрађених изјава лица која су у Србију дошла из Хрватске и БиХ за вријеме и након ратних дешавања. 

"Те изјаве су прикупили представници Комитета за прикупљање података о злочинима против човечности међународног права, представници борачких и удружења жртава рата Републике Српске и доставили тужилаштву на даљи рад и поступање", нагласио је Дрецун, преносе београдски медији. 

Он је упозорио да су оригиналним изјавама пред полицијским и судским органима Србије избјегла лица свједочила о својим страдањима и страдањима сународника, често наводећи имена извршилаца ратних злочина, Хрвата и Бошњака. 

"Те изјаве односе се искључиво на жртве српске националности, односно на извршиоце несрпске националности", рекао је Дрецун и нагласио да су многи избјегли да буду осуђени за ратне злочине зато што је неко "гурнуо ту драгоцјену документацију у неки магацин и није поступио по њој". 

Он је указао на оцјену Службе за откривање ратних злочина да је неблаговременом обрадом и држањем материјала у магацинском простору Тужилаштва за ратне злочине у великој мјери отежано истраживање и процесуирање ратних злочина који су извршени над Србима у Хрватској и БиХ. 

"Због неблаговремене обраде ове документације, која се скоро 10 година налазила у магацинском простору, омогућено је да десетина извршилаца ратних злочина над Србима у Хрватској и БиХ не буду процесуирани због недостатка доказа", закључио је Дрецун.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДРЕЦУН: ПОКУШАЈ ЗАТИРАЊА ПРАВОСЛАВЉА - Jadovno 1941.

Да ли излазе на видјело злочини над Србима у Посавини ...

Некажњени злочини над Србима - Jadovno 1941.