ЂЕРИЋ: ЈОШ НЕМА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ У ПОФАЛИЋИМА

srna

БАЊАЛУКА, 16. МАЈА /СРНА/ - Шеф Посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Ђерић сматра крајње недопустивим да Тужилаштво и Суд БиХ, ни 20 година након почињениг ратног злочина над српскиом цивилима у сарајевском насељу Пофалићи, нису ништа предузели да се тај злочин процесуира.

"ПДП са правом пита правосудне институције БиХ зашто до сада нико није процесуиран за овај злочин", рекао је Ђерић Срни, истичући да то само показује да Тужилаштво и Суд БиХ не заслужују повјерење српског народа и да у том погледу треба под хитно урадити одређене реформе.

Ђерић је подсјетио да се данас навршава 20 година од када се десио стравичан злочин над српским цивилима у сарајевском насељу Пофалићи, док се наредбодавци и извршиоци тог злочина слободно крећу Сарајевом и БиХ.

"У том злочину убијено је на десетине српских цивила, на стотине људи је злостављано, док је на стотине српских кућа и других објеката попаљено и уништено", истакао је Ђерић.

Ђерић је рекао да је тај злочин био добро испланиран и организован, закључујући да су тада српско насеље Пофалићи етнички очистили припадници Армије РБиХ и муслиманских паравојних формација.

Тужилаштво БиХ проводи истрагу о злочинима у Пофалићима. Овај предмет активан је од 2007. године, али још нису подигнуте оптужнице.

У нападу на Пофалиће, 16. маја 1992. године, на десетине Срба је убијено, на стотине злостављано, а више од 500 српских кућа запаљено.

 

 

 

Извор: срна