ДЕВЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ "ТРИНАЕСТЕ ЗВЈЕЗДИЦЕ"

Обиљежено девет година од смрти Слађане Кобас
Обиљежено девет година од смрти Слађане Кобас

На Градском православном гробљу у Приједору данас је обиљежено девет година од смрти Слађане Кобас, једине преживјеле бебе из бањалучког породилишта ратне 1992. године, када је због затвореног коридора и немогућности допреме кисеоника за инкубаторе умрло 12 новорођенчади. 

"Када би одлазила у болницу, тјешила је она мене, а не ја њу", рекао је данас Слађанин отац Стојан. 

Слађана Кобас рођена је 18. јуна 1992. године у Бањалуци. Одрасла је уз оца Стојана, брата Мирослава, сестру Мирјану и баку Јоку. Од првог дана живота борила са бројним и различитим здравственим проблемима, само од 2000. до 2004. имала је пет операција очију, а октобра 2004. године дијагностикован јој је и рак костију. 

Лијечила се на клиникама у Републици Српској, Србији, Русији и Америци, имала је, према очевим ријечима, укупно 12 операција, а новац за лијечење свих 14 година давале су бројне институције, предузећа и појединци из земље и иностранства. 

У САД на наставак лијечења требало је да отпутује и половином јануара 2006. године, али јој се стање нагло погоршало и није могла отићи. 

"Дванаест звјездица с неба пало је ноћас на длан, цијењени господине. Дванаест звјездица пало је, а шта су скривиле, цијењени господине", дио је протестног писма које су 1992. године упутиле породице преминуле новорођенчади тадашњем генералном секретару УН. 

"Тринаеста звјездица", Слађана Кобас, умрла је 9. фебруара 2006. године, а сахрањена је два дана касније на Градском православном гробљу у Приједору. 

Годишњем помену присуствовали су чланови породице и Слађанини другари из школе. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


​Везане вијести:

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, I део - Jadovno 1941.