ДЕФИНИСАТИ ПРЕПОРУКЕ ЗА ПОБОЉШАЊЕ ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sarajevo-pic.jpgСАРАЈЕВО, 19. ЈУНА /СРНА/ - Регионална конференција о питању несталих особа која се данас и сутра одржава у Сарајеву у организацији Регионалне координације удружења породица несталих са подручја бивше Југославије уз финансијску подршку Међународне комисије за нестале особе и Балканског фонда за демократију, окупиће око 70 учесника из земаља региона.

Осим званичника из Хрватске и БиХ, надлежних министара и предсједника владиних комисија за нестале особе, конференцији ће присуствовати представници удружења породица несталих особа, невладиних организација и судских институција.

Учесници конференције ће разговарати о кључним аспектима који се односе на рјешавање случајева особа несталих током ратова од 1991. до 1999. године, саопштено је из Регионалне координације овог удружења.

Предсједник Управног одбора Регионалне координације Љиљана Алвир изјавила је да, за разлику од претходних, одговорност за реализацију овог догађаја преузима локално регистована мрежа удружења породица несталих.

Претходних једанаест конференција организовала је Међународна комисија за нестале особе.

Чланови Регионалне координације која окупља 17 савеза/удружења породица несталих особа са подручја бивше Југославије се надају да ће током дискусије заједно са релевантним актерима дефинисати препоруке за побољшање процеса тражења несталих особа првенствено у пољу ексхумација и идентификација и права преживјелих чланова породица.

Регионална конференција један је од догађаја у низу који промовишу Иницијативу за проглашавање 2014. - годином несталих особа коју је покренула Регионална координација.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png