ДАНАС ИЗЈАШЊАВАЊЕ О КРИВИЦИ ОСМОРИЦЕ ОПТУЖЕНИХ

sud_bih_tas.jpg

САРАЈЕВО, /СРНА/ - Пред Судом БиХ данас ће се о кривици изјаснити осморица оптужених за ратни злочин против цивилног српског становништа и ратни злочин против ратних заробљеника, почињених у логору "Силос" у Тарчину, магацину касарне "Крупа" у Зовику и Основној школи " 9. мај" у Пазарићу.

Суд БиХ потврдио 12. јануара оптужницу у предмету "Мустафа Ђелиловић и други" која Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништа и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Оптужница их терети да су свјесно и вољно учествовали у системском удруженом злочиначком подухвату у оквиру којег су планирањем, наређивањем, почињењем, подстрекавањем, подржавањем и помагањем починили кривично дјело ратног злочина против цивилног становништа и кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника српске националности у објектима "Силос" у Тарчину, Основној школи "9.мај" у Пазарићу и у магацину касарне "Крупа" у Зовику.

У наведеним објектима велики број цивилних лица и ратних заробљеника били су противправно затворени, те изложени нечовјечном поступању, мучењу, намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола или патње, наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета или здравља, одузимању права на правично суђење, присиљавању на принудни рад.

У том периоду Мустафа Ђелиловић био је предсједник Скупштине општине Хаџићи и обављао је функцију предсједника Кризног штаба, а касније Ратног предсједништва општине Хаџићи.

Фадил Човић био је начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан Кризног штаба, а касније Ратног предсједништва општине Хаџићи.

Мирсад Шабић био је активни полицајац СЈБ Хаџићи, а од 1. јуна 1992. године командир Полицијске станице Пазарић.

Незир Казић обављао је функцију команданта Девете брдске бригаде Армије БиХ у периоду од 19. јануара 1993. до 4. новембра 1994. године,

Бећир Хујић био је управник логора "Силос" у периоду од 24. маја 1992. године до 16. августа 1994. године, те замјеник управника логора "Силос" након 16. августа 1994. године.

Халид Човић био је замјеник управника логора "Силос" у периоду од његовог формирања до 16. августа 1994. године, те управник овог логора до његовог расформирања 27. јануара 1996. године.

Шериф Мешановић био је замјеник управника логора "Силос" у периоду од формирања логора до јуна 1992. године, а од јуна 1992. године до средине 1994. године управник логора у магацинима у касарни "Крупа" у Зовику, те један од замјеника управника логора "Силос" од средине 1994. године па надаље.

Нермин Калембер звани "Буба" био је стражар у логору "Силос" од маја 1992. до средине 1995. године.

Силос је био мучилиште за више од 600 Срба, од којих 24 није дочекало ослобођање. Међу убијенима је било и жена, дјеце, те стараца преко 80 година.

Преживјели логораши тврде да су о постојању овог стратишта за Србе знали некадашњи припадници највишег војног и политичког врха такозване Републике БиХ, који су га у више наврата обилазили.

Логор "Силос" у Тарчину, насељу у близини Хаџића, формиран је почетком рата, а затворен 27. јануара 1996. године, два мјесеца након потписивања Дејтонског споразума.

Изјашњавање о кривици оптужених заказано је у 13.00 часова.

 

 

Извор: срна