ЦВИЈАНОВИЋ: ПОДРШКА ВЛАДЕ ЖЕНАМА ЖРТВАМА РАТА

Конференција у оквиру пројекта Снага је у нама
Конференција у оквиру пројекта Снага је у нама

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је данас у Бањалуци завршну конференцију у оквиру пројекта "Снага је у нама", који је осмишљен као подршка женама из Српске које су биле жртве сексуалног насиља у рату.

Цвијановићева је истакла да разумије тежину проблема са којима се ове жене суочавају, наводећи да све активности подршке треба да буду институционално повезане. 

"Постоји подршка Владе, Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица и Џендер центра. Важно је знати да, уколико треба да постоји политичка и правна подршка Владе за све ваше активности, а сматрам да треба, она ће да постоји, као и трећа димензија - људска подршка", поручила је Цвијановићева. 

Она је напоменула да је ово тешка и болна тема, са аспекта оног шта су жене преживљавале, а о чему је мало причано и мало учињено доступним јавности. 

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у сарадњи са Џендер центром Владе Републике Српске, организовао је данас у Бањалуци завршну конференцију у оквиру пројекта "Снага је у нама", који је осмишљен као подршка женама из Републике Српске, жртвама сексуалног насиља у рату. 

Ријеч је о пилот-пројекту који се реализује уз помоћ ФИГАП програма /финансијски механизам за имплементацију џендер акционог плана БиХ/. 

На конференцији ће бити ријечи о резултатима рада психо-социјалних радионица, које су одржане од 28. јула до 3. августа у Лакташима, као и потреби да се побољшају јавне политике у областима које третирају ову категорију жена. 

Циљ је и да се отвори дијалог између представника власти, невладиних организација и правосуђа и жена које су биле жртве сексуалног насиља у рату. 

У уводном излагању учесницима конференције обратили су се директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Џендер центра Мирјана Лукач, координатор пројекта Санда Вукојевић, предсједник Удружења жена жртава рата Српске Божица Живковић-Рајилић, психотерапеут Нада Старчевић-Сабадини, као и Радојка Кела из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА О ПОДРШЦИ ЖЕНАМА ЖРТВАМА СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У РАТУ

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ ...

хиљаде српских жена било у муслиманским и ... - Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА НАД ... - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ... - Jadovno 1941.