БУНГУРА ЧЕКА СУЂЕЊЕ И ЗА "ЛОРУ ДВА"

Лора

Лора

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац поздравио је хапшење бившег хрватског војног полицајаца Емилија Бунгура који је прије 11 година правоснажно осуђен за злочин над српским цивилима у случају "Лора један", а чека га суђење и за случај "Лора два".

"То је могло и раније да је било добре воље. Мислим да се нису ни скривали, нико се није трудио да ухапси оптужене", рекао је Штрбац Срни, оцјењујући да се вјероватно и управник "Лоре" Томислав Дујић, који је у бјекству, скрива негдје у Хрватској.

Напомињући да је Бунгур био чувар затвора "Лора" у Сплиту и један од осам припадника хрватских снага који су осуђени за злочине у том логору, Штрбац је навео да је та група првобитно била ослобођена и пуштена, али су у поновљеном поступку проглашени кривим за убиство два српска цивила, Ненада Кнежевића и Гојка Буловића и премлаћивање њих девет и мучење струјом.

Он је навео да су они осуђени и јер су без основа ухапшене Србе доводили у војни центар "Лора", умјесто у истражни затвор у Пилицама.

Штрбац је рекао да је Бунгур осуђен у одсуству, пошто се скривао, те оцијенио да се све то може довести у везу са почетком суђења за "Лору два" у септембру, које не може почети јер су поједини оптужени још у бјекству, међу којима и управник "Лоре" Дујић.

"Вријеме је да се почне судити и за `Лора два` и `Лора три", рекао је Штрбац, наводећи да је за "Лору два" за ратни злочин над заробљеницима 1992. године, када су убијена три заробљена Србина, оптужено пет хрватских војних полицајаца, међу којима су и Дујић и Бунгур.

Штрбац је навео да се годинама врши и истрага и за случај "Лора три", у вези са убиством групе Црногораца.

Наводећи да је кроз "Лору" прошло више од 1.500 Срба, Штрбац је оцијенио да би оваквим темпом суђење за све случајеве ратних злочина у "Лори" трајало цијели вијек и да се у Хрватској очито никоме не жури.

Емилио Бунгур, бивши војни полицајац, правоснажно осуђен на шест година затвора за ратни злочин у случају "Лора један", ухапшен је прије два дана у Шибенику - пренијели су хрватски медији.

Бунгур је нестао прије 11 година током поновљеног суђења за "Лору" и све до прије два дана није му се ушло у траг.

Бунгура чека и суђење за ратни злочин над ратним заробљеницима у случају "Лора два".

И даље је недоступан Томислав Дујић, управник војно-истражног центра "Лора", који је правоснажно осуђен за ратни злочин над цивилима на осам година затвора, а и њега, такође, чека суђење за "Лору два".

Почетак суђења за "Лору два" заказан је за 9. септембар.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

"Лора" је многима гробница - Jadovno 1941.

ОДГОЂЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У ПРОЦЕСУ "ЛОРА 2 ...

Заборавили тортуру у "Лори" - Jadovno 1941.

Кости у џаковима - Jadovno 1941.