БОШЊАЧКА ПОЛИТИЧКА ЕЛИТА МАНИПУЛИШЕ ЖРТВАМА РАТА

stasa_kosarac.jpg

БАЊАЛУКА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске (РС) Сташа Кошарац оцијенио је да бошњачка политичка елита у БиХ, уз помоћ вјерске заједнице, манипулише жртвама протеклог рата.

Кошарац је Срни рекао да на нивоу БиХ постоје координиране активности бошњачке политичке елите и људи у институцијама као што је Институт за нестала лица и Тужилаштво БиХ на прикривању истина о догађајима од 1992. до 1995. године.

"Постоје координисане активности да би се умањиле жртве српског народа и како се не би процесуирали они који су чинили ратне злочине над Србима, а с друге стране постоји потпуна синхронизација производње неистина о укупним страдањима Бошњака и наравно процесуирања Срба који су евентуално чинили ратни злочин", каже Кошарац.

Према његовим ријечима, овај проблем се може превазићи снажном подршком Тима за координацију у вези са легитимном иницијативом за доношење закона о престанку рада Тужилаштва и Суда БиХ.

"Осим подршке овом закону потребно је и да Република Српска на основу легитимних иницијатива и од невладиног сектора и од надлежних институција усвоји закон о несталим лицима Српске и закон о ДНК регистру, којим би било ријешено питање идентификације 610 тијела која се налазе у костурницама широм Републике", рекао је Кошарац.

Тим за координацију активности и истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске упутиће данас писмо Тужилаштву БиХ у којем ће затражити да Колегијум ове институције не разматра наредбу достављену из Института за нестала лица која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирани, јер на то нема законско право.

 

 

Извор: срна