БОРАВАК У БОЛНИЦИ - РЕЗУЛТАТ ПОКУШАЈА УБИСТВА

vojislav_seselj

ХАГ, (СРНА) - Предсједник Српске радикалне странке /СРС/ Војислав Шешељ изјавио је данас да је његов посљедњи поравак у болници у Лајдену, у ноћи између 8. и 9. марта, резултат покушаја убиства.

Шешељ је истакао да је, када се Хашком трибуналу предао у фебруару 2003. години, његово здравље било релативно добро, јер је имао астму и повишени крвни притисак, који је лијековима успјешно држао "под контролом". Атак на његово здравље, како је рекао, почео је убрзо по његовом доласку у Хаг, прво "нападом на јетру, а затим на срце".

"Већ три године атакују на моје срце. Оно ће ваљда издржати довољно да изнесем завршну реч", нагласио је Шешељ, оцијенивши смијешним настојање и љекара и судског вијећа да се његови здравствени проблеми прикажу као ефекат гојазности.

Према његовим ријечима, дефибрилатор који му је раније уграђен је прошле недјеље "просто полудио". "Претходно сам се осећао добро, пробудио сам се у току ноћи, гледао сам неки филм, а у 4.15 сам осетио први шок. Измерио сам пулс, био је скоро нормалан 75. У 5.50 је дошло до новог електро-шока, сваки следећи је био све јачи", препричао је Шешељ.

Он је рекао да два аларма у његовој соби нису радила и да је "онај који је искључио прва два, заборавио да постоји и трећи". Шокове које је осјетио, Шешељ је описао "као да вас удари трамвај у пуној брзини, и тако шест пута".

Због неисправног ИЦД апарата, Шешељ је морао да буде оперисан, а када је, како је навео, питао љекаре да ли су икада чули да дефибрилатор производи електро-шокове, они су рекли да нису никада. "Ово је неко произвео споља и ово је покушај убиства", изјавио је Шешељ.

Он је рекао да "главни креатори" намјеравају да га убију између завршне ријечи и саопштења пресуде, али да не зна тачно када.

У наставку изношења завршне ријечи, Шешељ је рекао да су на простору бивше Југославије најприје страдали Срби у Хрватској, чији је прогон започео по доласку Фрање Туђмана на власт. "Жртве су биле Срби који нису учестовали ни у каквој борби", рекао је Шешељ, додавши да је Туђман "почео да враћа усташке симболе".

Шешељ је оспоравао тврдњу заступника оптужбе у завршној ријечи да су доказали оптужбе против њега за ратне злочине, истичући да "они нису ни оспоравани".

Шешељ је изјавио да се он бори за велику Србију и да је то његов лични и циљ СРС-а.

"Велика Србија никада није била циљ Слободана Милошевића, Вељка Кадијевића, Борисава Јовића, Благоја Аџића, Радована Караџића, Милана Мартића, Јовице Станишића или Франка Симатовића", рекао је Шешељ.

Он је додао да многи од њих и данас "кукају за Југославијом", али да се то не може "на вјештачки начин приписати као заједничка концепција".

"Тужилаштво инсистира да смо се борили за хомогену Републику Србију, а нигде у списима за то нема упоришта", констатовао је Шешељ.

Изношење завршних ријечи наставља се сутра. Претрес је вечерас завршен пола часа раније него што је предвиђено.

Шешељ је рекао да му је било непријатно да каже да му треба пауза, али да је предсједавајући судија то добро запазио.

 

Извор: срна