БОЉКОВАЦ НЕ ЗНА КО ЈЕ НАРЕДИО УБИСТВА ПОЛИЦАЈАЦА

Mile_Dakic

КАРЛОВАЦ, (СРНА) - Први хрватски министар унутрашњих послова Јосип Бољковац рекао је на суђењу Мили Дакићу, оптуженом за подстицање убиства три полицајца 1991. године, да не зна ко је извршилац и налогодавац убиства, већ је за њихову смрт оптужио Хрватску.

Бољковац, који је тада био замјеник начелника СИС-а, тврдио је да Дакић није био предмет "њиховог интереса нити су га обрађивали".

 

Он је на Жупанијском суду у Карловцу рекао да сматра да је тадашњи замјеник начелника карловачке полиције Звонко Крајачић најодговорнији за убиства полицајаца.

 

Дакићев адвокат Љубиша Драгељевић рекао је и да је његов брањеник више од годину дана у истражном затвору чиме су нарушена његова права да му се суди праведно и у разумном року, преносе хрватски медији.

 

"Понудили смо кауцију у замјену за останак у затвору. Иако се предвиђа да се у таквим случајевима одлучује хитно, ванрасправно вијеће није се састало више од 20 дана. Због тога ћемо о свему обавијестити министра правосуђа и предсједника Врховног суда", закључио је Драгељевић.

 

Дакић је оптужен да је подстицао убисто тројице хрватских полицијаца 4. августа 1991. године у Будачкој Ријеци код Крањака. Осуђен је на 20 година затвора у поступку из 1999. године који је вођен без његовог присуства, али се на његов захтјев и на захтјев Србије поступак понавља. У истом процесу су за убиство и рањавање на 20 година осуђени Душан и Милан Томић.

 

Дакић је на оптуженичку клубу на карловачком суду дошао послије годину дана проведених у затвору, након што га је БиХ изручила Хрватској на основу међународне потјернице.

 

Миле Дакић је прије рата живио у Војнићу. Био је професор и директор спомен-подручја на Петровој Гори.

 

Крајем осамдесетих и почетком деведестих година прошлог вијека, када су у Хрватској почеле расти тензије према Србима које су се касније развиле у оружани сукоб, Дакић је изабран за предсједника Југославенске самосталне демократске странке, а затим је постао и потпредсједник Српског националног вијећа САО Крајине.

 

Суђење се наставља 12. јула.

 

Извор: срна