БИВШИ ЗАРОБЉЕНИЦИ И ДАЉЕ НЕ ВЈЕРУЈУ У ПОШТЕНО СУЂЕЊЕ

srna

БИЈЕЉИНА, 2. АПРИЛА /СРНА/ - Шездесттрогодишњи Цвијан Бабуновић, један од страдалника у војном затвору у Тузли 1992. године и један од бројних заробљеника које је стражар Иван Колер континуисано три мјесеца злостављао физички и психички, сматра да нови претрес у "случају" Колер може бити само "`нова фарса, јер судови у Федерацији БиХ суде само Србима".

"Нада да ће правда ипак бити достижна - мала је, мада постоји, али, с обзиром да се у свим досадашњим случајевима судило и да су кривим проглашавани Срби, мала је шанса да ће у овом случају бити другачије", рекао је Срни Бабуновић, који је био тешко рањен 15. маја у Тузланској колони и који је до 30. августа преживљавао ужас у тузланском затвору.

Ако је суд праведан нека донесе праведну одлуку, наводи Бабуновић и додаје да је првостепена ослобађајућа пресуда више него срамотна.

"Било о коме да је ријеч, суд би морао доносити праведне одлуке - па и да сам сам чинио таква злодјела тражио бих да ме казне. Исто тако и у случају Колера није битно име него нечовјештво и злодјело које је чинио и зато би морао бити кажњен" - рекао је Бабуновић.

Иван Колер упадао је у собу ногом је отварајући и редом, дванаесторицу затвореника, тукао чим је стигао - ногама, рукама, псовао, вријеђео, понижавао...

"Свједочио сам и исто ово поновио судији на свједочењу у свом случају, али као да нико ништа нити слуша нити је хтио да чује", каже Бабуновић.

Радован Крстић, коме су 1992. године пуцали у уста, а извршилац некажњен и ослобођен, само је чудом остао жив. Он каже да је за вријеме затвореништва од Ивана Колера, као и сви затвореници , преживио ужасна малтретирања, злостављања, понижавања, пријетње - страхоте...

Марко Којић, још један од заробљеника у овом озлоглашеном тузланском затвору, каже да би нови претрес требало да да бољи резултат, јер за овај злочин мора стићи казна.

"Осамнаест људи је свједочило, неки и по неколико пута, и коначно, иако сам помало сумњичав да ће тако и бити, требало би пресудити онима који су злостављали и малтретирали Србе, попут Колера"- каже Којић за Срну и додаје да је првостепена ослобађајућа одлука изазвала шок и невјерицу.

Он додаје да су све собе овог затвора биле препуне затвореника, те да су их свакодневно, у више наврата, ненадано упадајући, лупајући и псујући, на челу са Колером, одводили из соба тукли, премаћивали и такве враћали у собу као опомену осталима.

Којић свједоћи да је Колер доносио гуме за чишћење клозета и гурао их у уста затвореницима....

Којић је свједочио у Сарајеву и у Тузли, али тај проце сматра срамотним и фарсом јер, како каже, кад год је хтио да говори о збивањима и злостављањима - био је прекидан.

"Чим сам хтио да кажем нешто о бројним начинима злостављања и малтретирања - био сам прекидан...Дозвољавали су само кратак одговор на питања која су кратко и постављали и која су унапријед у себи одређивала и одговор који су они хтјели чују", каже Којић.

Бранислав Кулишић, заробљеник у истом затвору, каже за Срну да је недавно у бијељинској полицији давао изјаву у вези са Колером и говорио о заробљенику кога је Колер тукао, након чега је тај таробљеник умро.

"Не знам да ли је у овом случају подигнута тужба, али знам оно што сам лично са својим колегама преживљавао. Мучење, пакао од злостављања", рекао је Кулишић.

Коментаришући вијест да је Врховни суд Федерације БиХ укинуо првостепену ослобађајућу пресуду за Ивана Колера, Кулишић каже да, иако сада постоји трачак наде, није убијеђен да би правда могла угледати свјетло дана.

"Они суде само Србима, нас 18 свједока дало је своје исказе, нико то међутим није узео у обзир и зато сам скептик да ће нови претрес дати боље резултате", рекао је Кулишић Срни.

Врховни суд ФБиХ уважио је жалбу Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона и укинуо првостепену ослобађајућу пресуду Кантоналног суда Тузла којом је Иван Колер из Тузле ослобођен кривње за кривично дјело - ратни злочин против ратних заробљеника.
       
Разговарала: Зорица СИМЕУНОВИЋ      

 

Извор: срна