Банија, 26.07.2014., Годишњица трагичне акције ”Жаока” у доњем Поуњу

ДВОР НА УНИ – Полагањем венаца и паљењем свећа је на гробљима и црквама у општини Двор на Уни одана пошта шесторици Срба, припадника ТО те општине и 19 погинулих Хрвата (10 полицајаца и 9 цивила), који су погинули у борбама у селу Струга 26. јула 1991. године. Од Срба погинули су Теодор Сундаћ, Стево Винчић, Раде Јока, Горан Бараћ, Гојко Самарџија и Перо Прибичевић.

За њихову ликвидацију хрватски Предсједник Фрањо Туђман је народним херојем посмртно прогласио Милу Блажевића званог “Чађо”, такође погинулог у тој борби. Истовремено, у организацији ПУ сисачко-мославачке, а под покровитељством МУП Хрватске, у Струги је обележена годишњица те акције.

Након вишедневних оружаних провокација и покушаја хрватске полиције и “бојовника” да из села Замлаче од правца Хрватске Костајнице уђу у Двор на Уни и освоје тамошњу полицијску станицу која се одлуком општинског руководства отцепила од МУП-а Хрватске и припојила МУП САО Крајине у Книну, команда ТО Двора на Уни је одлучила да акцијом “Жаока” хрватске снаге одбаци из Замлаче и Струге од куда су пуцале по зградама и кућама у Двору на Уни. Акција “Жаока” је почела 26. јула у 11,30 сати, а у њу је кренуло 150 српских територијалаца.

У Замлачи, првом селу до Двора, наишли су на отпор хрватских снага који су убрзо сломили. Кренули су на Стругу, у којој су хрватски полицајци и мјештани имали два бункера иза зида поред пута и ту су почеле да падају и прве жртве. У међувремену, пристигла је и јединица бивше ЈНА која је раздвојила зараћене стране.Већ наредног дана, већина Хрвата из свих села у доњем Поуњу је, по налогу хрватских власти, организовано исељено.

Представници Срба из Двора на Уни који су пратили та трагична збивања одлучно одбацују тврдње хрватских медија да је српском акцијом у Поуњу руководио Драган Васиљковић звани Капетан Драган. Он је у Двор на Уни стигао неколико дана касније и осудио српску страну што је ишла у ту акцију у којој је, обострано, било много жртава, тврди Саво Штрбац из Веритаса.

 

Извор: Веритас

Везане вијести:

ВЕРИТАС: ХРВАТСКА ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ИНТЕРПОЛ

ЖАРКОВИЋ: ХРВАТСКА ПРИКРИВА ЗЛОЧИН У ПАКРАЧКОЈ ПОЉАНИ

ЗА МАЛТРЕТИРАЊЕ СРПСКИХ ЗАРОБЉЕНИКА 18 МЈЕСЕЦИ ЗАТВОРА