20. годишњица одласка Другог батаљона 11. Дубичке бригаде у пробој Коридора

Koridor

У Козарској Дубици је обиљежена 20. годишњица од одласка Другог батаљона 11. Дубичке бригаде Војске Републике Српске у пробој "Коридора живота".

У Спомен храму Свете Петке је служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју свим погинулим војницима са подручја општине Козарска Дубица.

У акцији пробијања коридора учествовало је више од 600 војника Другог батаљона дубичке бригаде, у ратним дејствима погинула су 43 војника, док је 170 рањено.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да је ово батаљон који је имао посебно мјесто у саставу Војске РС јер је веома често, мимо цјелине бригаде, упућиван на борбене задатке које је сваки пут извршавао са великим успјехом.

Он је напоменуо да је ова јединица на данашњи дан упућена на задатак ка коридору гдје је провела највећи дио рата.

Осврнувши се на значај Војске Републике Српске, Ђокић је рекао да је она била први и незамјењиви фактор који је дао допринос одбрани РС и њеном успјешном развоју у ратном и послијератном пероду.

Он је подсјетио да се низом сличних маниФестација широм РС ове године обиљежава и 20 година стварања РС и изразио поштовање војницима и старјешинама 11. Дубичке бригаде.

Тадашњи комадант Другог батаљона 11. дубичке бригаде Пантелија Ћургуз подсјетио је на импресиван ратни пут 620 војника те једице, заједно са добровољцима и артиљеријском подршком, који се под константним борбеним дејствима кретао од Станара до Брода.

"Немјерљив је допринос Дубичана ангажовањем овог батаљона у битци живота за пробој коридора, која је била пресудна за опстанак српског народа у РС, раме уз раме са битком за одбрану западнокрајишких општина Српске на самом крају рата", рекао је Ћургуз, који је данас предсједник Борачке организације РС.

 

Извор: frontal