20 година од ослобађања становника Тиње, Смолуће и Потпећи

ВРС

Бијељина – Војска Републике Српске, у садејству са јединицама Министарства унутрашњих послова РС и борцима Тиње, Смолуће и Потпећи, пробојем непријатељског обруча пре 20 година ослободила је око 7.000 становника ових подручја, рекао је председник Борачке организације Бијељина Зоран Миљановић.

Он је на конференцији за новинаре у Бијељини рекао да је ослобађање било једна од најхуманијих акција, јер је становништво месецима било у опсади и одолевало сталним нападима муслиманско–хрватских паравојних формација.

„Битком на чијем челу је била Српска гарда, коју су водили Бранко Пантелић-Пантер и Љубиша Савић-Маузер ушло се у око 10 километара непријатељске територије, одблокирана су три села и спашено становништво“, подсетио је Миљановић.

Председник Управног одбора Удружења грађана Смолуће Мирко Трифковић рекао је да се 30. августа навршава 20 година од како је из окружења спашено 7.000 становника Тиње, Смолуће и Потпећи који су око 120 дана били у окружењу.

„За то време ово становништво је претрпело 68 војних и цивилних жртава, док је 161 лице рањено. То је био један вид концентрационог логора, јер људи нису имали храну, воду, медицинску помоћ, а били су изложени свакодневним нападима и гранатирањима“, рекао је Трифковић.

Он је напоменуо да ти људи тренутно живе на свим континентима, али да их је највише на подручју Семберије.

Учесник „тузланске колоне“ Славко Новаковић рекао је да је ово био највећи концентрациони логор.

„Након толико година, поново нам се дешава злочин. Посљедњих месец дана подигнуто је неколико кривичних пријава против људи који су били у окружењу, што говори о лошој ситуацији за борце који су часно и поштено покушавали да се одбране“, рекао је Новаковић.

Он је позвао становнике Тиње, Смолуће и Потпећи да код споменика на гробљу у Пучилама 30. августа у 11:00 часова присуствују парастосу који ће служити Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије, уз саслужење свештенства.

 

Извор: ВАСЕЉЕНСКА