КОМЕМОРАЦИЈА ПОБИЈЕНИМ СРБИМА ВОЋИНСКОГ КРАЈА

Latinica

ВОЋИН, 14. ЈАНУАРА /СРНА/ - У организацији Вијећа српске националне мањине општине Воћин у Хрватској данас је обиљежена 71 година од страдања 350 српских цивила из села Јоргићи, Зубићи, Добрићи, Кометник и Секулинци, које су усташе убиле 14. јануара 1942. године.

"На оваква мјеста страдања морамо долазити као прави хришћани - на кољенима. Наша хришћанска дужност је да опраштамо, али је наша дужност као Срба да не смијемо заборавити српске жртве", поручио је парох воћински Драган Гаћеша након помена.

 

Воћин - Voćin 14.01.2013.

 

Присутнима се обратио и посланик Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Сабору Хрватске Миле Хорват, који каже да Срби као народ имају обавезу његовања културе сјећања, а да држава Хрватска има обавезу да обнови споменике страдалима у Другом свјетском рату, који су порушени у рату од 1991. до 1995. године.

Подсјећајући да је у рату од 1991. до 1995. убијено 77 Срба из Воћина, Хорват је рекао да је Хрватска дужна да подиже споменике и жртвама из протеклог рата.

Комеморацији су, осим потомака жртава, чланова Вијећа српске националне мањине општине Воћин, Српског народног вијећа у Хрватској и других гостију, присуствовали и генерални конзул Србије у Вуковару Живорад Симић и предсједник и секретар Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић и Предраг Лозо.

Положени су вијенаца на костурницу, Меморијални споменик у Воћину и споменик борцима НОР-а у Зубићима. 

Усташе су 14. јануара 1942. године убиле 350 српских цивила из села Јоргићи, Зубићи, Добрићи, Кометник и Секулинци. Ријеч је о покољу недужних цивила српске националности почињеном као одмазда за партизанске акције на Папуку.

Два дана раније у борби између партизанске чете и усташке јединице погинула су петорица усташа, а двојица су рањена, од којих је један касније умро.

Партизани су се повукли према Папуку, а усташе су се вратиле у Воћин и сачекале појачање из Осијека, Белишћа и Вировитице.

Око 300 усташа и домобрана 13. јануара почело је пљачкати и палити куће. Они који су покушали побјећи или су пружали отпор на лицу мјеста су убијени, а сви остали су ухапшени и одведени у Воћин.

Усташе су сљедећег дана саоницама превезли побијене Србе у заједничку гробницу, која је ископана источно од Воћина, уз корито ријеке Воћинке.

Побијени су готово сви мушкарци тих села. Био је то до тада највећи покољ невиног становништва у Славонији.

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Фото-галерија: 14.01.2013. Kомеморације жртвама у воћинском крају

Сјећање на највећи покољ Срба у Славонији