СРЕТЕЊСКИ МАНАСТИР ПРИКУПЉА ПОМОЋ ЗА КОСОВСКЕ СВЕТИЊЕ

sretenjski manastir

МОСКВА, (СРНА) - Сретењски манастир у Москви покренуо је акцију помоћи српским православним манастирима и црквама на Косову и Метохији, саопштила је Епархија рашко-призренска.

У овом московском манастиру постављена је кутија са натписом "За прилоге манастирима и храмовима на Косову и Метохији", а Епархија је пренијела поруку архимандрита Тихона, настојатеља Сретењског манастира, који позвао на очување упаљене свијеће правосљавља на Косову.

Архимандрит Тихон је навео да, уз Божију помоћ, треба помоћи манастирима на Косову, који су у тешкој ситуацији, простим људима који не напуштају земљу иако их је велики део, око 250 000, већ напустио Косово.

"Људи који тамо остају су православци и на првом мјесту знају да су дужни да тамо, у крајње непријатељском окружењу, сачувају православље. А шта су они молили од нас? Да им обезбиједимо неколико народних кухиња гдје се могу хранити, јер немају никакве друге могућности да добију храну. Ми ћемо сабирати средства преко манастира. Пружићемо сву помоћ коју могу да дају наши парохијани", истакао је настојатељ Сретењског манастира.

Он је навео да ће братија Сретењског манастира приложити дио манастирских средстава, те позвао вјернике да учествују да би се помогло православним хришћанима који храбро чувају православље у својој земљи.

Указавши да се у једном броју манастира и храмова и даље служи, архимандрит је рекао да монаси не могу изаћи изван зидова манастира, пошто им пријети смрт и насиље. Да би купили оно што им је неопходно за живот, они морају да путују у централну Србију под конвојем међународних војних снага, истакао је он и додао да упркос свему они настављају да живе тамо.

"Сам назив Метохија преводи се као црквена земља. Нигдје на свијету се не налази толико цркава и манастира као на малом простору Косова и Метохије. То је уистину била света земља, али се временом ту настанио други иновјерни народ који је подстицан нечастивим силама постепено почео да истискује православне Србе", рекао је настојатељ Сретењског манастира.

Он је изразио увјерење да ће Господ очувати православље на Косову и Метохији и да ће правда, мир, истина и вјера на том маленом простору православне земље поново зацарити, указавши да до тога неће доћи без људских напора.


"У тој, сада муслиманској енклави у Европи, на Косову и Метохији и даље остају да живе православни. У неким градовима остало је само по неколико Срба. Они су изгнаници на сопственој земљи... Њихови храмови су разрушени, многи су запаљени, али храбри људи, православни хришћани, тамо одржавају упаљену свијећу православља", нагласио је архимандрит Тихон.

Архимандрит Тихон је за почетак ове акције братске солидарности добио благослов патријарха. Ова акција представља и реализацију идеје коју је претходних мјесеци наговијестио предсједавајући Одјељења за иностране послове Руске православне цркве митрополит Волоколамски Иларион, истакнуто је у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Архимандрит Тихон један је од најугледнијих московских игумана и духовника млађе генерације који активно раде на духовном препороду у Русији.

 

Извор: срна