Представљамо књиге: "Командир" и "1943. Далмацијо, младости..."

Latinica

Књиге "Командир" и "1943. Далмацијо, младости..." написане су на основу сећања протагонисте догађаја, сенатора Ајмоне Финестре, командира V антикомунистичке православне чете у Северној Далмацији у Ђеврскама. Обрађују догађаје на територији Ервеника, Жегара, Кистању - Буковици ...

 

Аутор: "Жеља која ме је водила је правда и истина, не заборављајући да не може бити ни једна-једина нити искључива; таква је само љубав коју су протерани синови Србије собом однели у свет: љубав према мајци Отаџбини." "Командир"  роман о љубави и рату, исписан емотивно и поштујући истину, баш као књига историје. Протагониста је млади поручник берсаљера, официр истуреног оделења на далматинско-хрватско-босанској граници. После капитулације Италије враћа се у земљу и наставља да се, до дефинитивног краја рата, бори на челу јуришника, далматинских ветерана. Одисеја љубави двоје младих, прегажених паклом Балкана и грађанског рата у Италији, следе логор, понижења, затвор и политички процес. Роман је истинита прича о младости, идеалима и страсти, о људима предодређеним за жртве Богу Рату, по правилу из редова побеђених и цивила. 

"1943. Далмацијо, младости..." представља јединствено сведочење и виђење италијанског војника учесника у ратним збивањима у Лици и Далмацији.  Списак имена 29 четника које су партизани заробили и бацили у јаму, такодје је јединствен, досада необјављен, историјски документ. Намера је била да се догађаји, личности, њихова имена, херојство и трагедија отргну од заборава и поставе у мозаик историјске истине. Извори су сведочења Ајмонеа Финестре и документи сачувани по приватним и државним италијанским архивима.

Ajmone Finestra - Komandir

 

Уколико сте заинтересовани да имате свој примерак књиге,  обратите се на е-маила адресу:

mila.mihajlovic@tiscali.it

 

Више информација о господину Финестри можете наћи на сајту:

Сенатор Финестра: Етничко чишћење Срба у Хрватској 1941, прво у Европи