ВИДЕО: ЈАДОВНО 1941. из Београда - представљање

У Београду је 19. фебруара 2014. у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару, представљено Удружење грађана "Јадовно 1941." из Београда, основано на иницијативу истоименог удружења из Бањалуке, које окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић-Јадовно-Паг из 1941.

Ново удружење покренуло је седам оснивача са цијелог страдалничког подручја - Лике, Славоније, Херцеговине, Далмације, Републике Српске и Србије, имајући у виду чињеницу да највећи број поштовалаца јадовничких жртава долази управо из Србије, гдје живи и знатан број потомака жртава геноцида. 

Оснивањем удружења као правног лица на територији Републике Србије, отвара се могућност да се досадашња, пресудна сарадња и подршка Канцеларије за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону Владе Србије, прошири и на остале институције и установе локалне и државне власти.

На подручју Србије живи значајан број потомака жртава геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима од стране Независне Државе Хрватске. Оснивањем удружења очекује се да деценијски, свакако недовољан рад на истраживању, документовању, меморијализацији и презентацији овог страдања, добије нови замах. 

 

Погледајте видео прилог комплетног представљања, у продукцији УГ ЈАДОВНО 1941, Бањалука - Београд.

 



 

Везане вијести: 

УГ ЈАДОВНО 1941, БЕОГРАД: БУЂЕЊЕ СВИЈЕСТИ О СТРАДАЊУ СРБА

Геноцид не застарева! (ВИДЕО)

На Јадовну, дан по Видовдану

Промоција новооснованог удружења Јадовно 1941. из Београда

ВИДЕО: О ЈАДОВНУ НА БЕОГРАДСКОМ ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

Сашина пјесма рођена на Јадовну (ВИДЕО)