ВЕЋЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Дан сећања на страшне злочине у Јадовну обележен код Шаранове јаме на Велебиту, великим комеморативним скупом. За 132 дана 1941. у логорима смрти зверски је убијено 40.123 људи

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/v-n-rep-jadovno-velika_620x0.jpg

Дан сећања на страшне злочине у Јадовну обележен код Шаранове јаме на Велебиту

 

ВЕЛИКИМ комеморативним скупом код Шаранове јаме, на Велебиту, и у заливу Слана на острву Паг, у суботу је обележен „Дан сећања на Јадовно 1941“. Више од хиљаду потомака страдалих, студената из Бањалуке, Београда и Новог Сада положило је венце на место страдалих Срба, који су на најмонструознији начин убијени првих дана рата 1941. године.

 

Као и претходне четири године организатор је Српско народно веће из Загреба и Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг 1941.

Присутнима су се обратили Душан Басташић, председник удружења „Јадовно 1941“, Милорад Пуповац, председник СНВ, Стјепан Месић, бивши председник Хрватске и Огњен Крауса, председник Координације јеврејских општина. Цвеће и венце су положили и чланови борачких удружења.

- Од заборава морамо да отргнемо спомен на страшне жртве Јадовна - рекао је Пуповац. - Страшно је место где су они убијени, колико их је убијено, на који начин, као и разлог. Супротставићемо се онима који желе да омаловаже жртве. Данас неки желе да обнове идеологију која је стајала иза злочина.

 

 

Међу присутнима, био је и Никола Лончина (81), један од сведока стравичног злочина. Он се са тугом у гласу присећа 15. маја 1941. године, када је његов деда по мајци Петар Калинић одведен из куће.

- Док је ручао, усташе су ушле у кућу. Одвели су га и он се никада није вратио. Према документацији професора Ђуре Затезала, покојни Петар Калинић је убијен средином јуна, а заведен је под редним бројем 439 - прича Лончина.

Спомен подручије Јадовно прво је добило обележје шездесетих година прошлог века. Хрватска војска је 1992. споменик уништила. Обновљен је пре две године.

- На данашњи скуп дошли су потомци из Аустрије, Словеније, Србије, Републике Српске, али им није омогућено да се попењу на врх Велебита где је био велики логор - прича Басташић, напомињући да се ових дана преко хрватских медија понавља опасна реторика која наставља континуитет злочина.

На овом подручју налазе се 32 до сада регистроване крашке јаме у које су усташе током лета 1941. бацале убијене Србе и Јевреје.

Истина о страдању невиних жртава у комплексу логора Јадовно-Госпић-Паг, дуго је било под велом тајне. Прва студија је објављена тек 2007. године. Историчар др Ђуро Затезало евидентирао је 40.123 жртве, које су зверски убијене за само 132 дана постојања логора.

У пашком месту Метајна формиран је први логор за жене и децу у Другом светском рату. Српски и јеврејски логори били су и на камењару рта Слана на острву Паг, где је убијено најмање 8.000 жртава, најчешће тако што су бацани у море са каменом везаним око врата.

На обали Јадранског мора у суботу је обновљена спомен-плоча постављена 2010. године, а које је за само два дана уништена.

 

ШАРАНОВА ЈАМА

УстаШке власти су покушале да сакрију трагове злочина, тако да су многе крашке јаме у којима су се налазили посмртни остаци логораша, маскирали грањем, затрпавали камењем, а неке и бетонирали. Тим спелеолога који је 1990. боравио у Шарановој јами, нашао је у њој посмртне остатке између 11.000 и 15.000 људи.

БАЦАЊЕ У ЈАМУ

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, формиран је већ током априла 1941. Центар је био у Госпићу, у „Герихту“, затвору из аустроугарских времена. Било је још неколико сабирних логора. Комплекс су чиниле и безбројне крашке јаме Личког поља и Велебитског масива. Везане жицом, жртве су пред јаме довођене у дворедима, са ужетом или ланцем провученим дуж колоне. Убице би прву двојицу у колони ударили чекићем или маљем у главу и гурнули према бездану, а онда би ови као тег, уз стравичан лом, крике и звекет ланаца, повукли остатак колоне у дубину.

 

ПОСАО ЗА ПОЛИЦИЈУ

Колона од пет аутобуса у којима су се налазили потомци страдалих, студенти Београдског, Новосадског и Бањалучког универзитета задржани су преко три сата на граничном прелазу Личко Петрово Поље. Колону аутобуса је још два пута задржавала саобраћајна полиција у Госпићу. Колона из Србије и Републике Српске стигла је на крај комеморативног скупа.

М. Ковачевић |29. јун 2013.

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Везане вијести: 

Служен парастос за Јадовничке жртве (ВИДЕО)

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

Дођите на Јадовно 29. јуна 2013.