У ЛОГОРУ ЈАДОВНО СТРАДАЛО 40.000 СРБА И ЈЕВРЕЈА

SOZ Banja Luka

Усташки режим у Хрватској је у логору Јадовно за два мјесеца 1941. године убио око 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја, речено је на одржаном предавању о теми "Моје Јадовно" у организацији Светосавске омладинске заједнице Епархије бањалучке у Бањалуци.

Логор Јадовно био је саставни дио комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, првог организованог ликвидационог комплекса логора на територији НДХ-а.

Предавач Душан Басташић говорио је на предавању о узроцима страдања 1941. године, односно о вјековном анимозитету Католичке цркве према крајишким православним Србима, те о разлозима дугогодишњег режираног ћутања о овим злочинима.

Басташић, који је предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора "Јадовно" из Бањалуке, каже да је ово прво у низу планираних предавања на подручју РС и Србије.

- Посебно је вриједно да је Светосавска омладинска заједница иницирала ово предавање, јер се не смије заборавити да су у Јадовну побијена 73 свештена лица СПЦ - рекао је Басташић.

 

 

Он је скренуо пажњу на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју српског народа у сврху очувања идентитета, превенције геноцида и биолошког опстанка Срба на овим просторима.

Вечерашњем предавању о теми "Моје Јадовно" присуствовали су средњошколаци, студенати, представници културног и јавног живота града Бањалуке, као и потомци јадовачких, али и јасеновачких жртава.

Предавање је одржано у просторијама Светосавског културног клуба у Бањалуци.

 

Моје Јадовно - СОЗБЛ - 25.10.2011 Моје Јадовно - СОЗБЛ - 25.10.2011 Моје Јадовно - СОЗБЛ - 25.10.2011
Моје Јадовно - СОЗБЛ - 25.10.2011 Моје Јадовно - СОЗБЛ - 25.10.2011 Моје Јадовно - СОЗБЛ - 25.10.2011

 

 

Извор: срна