У БАЊАЛУЦИ НАУЧНИ СКУП О УСТАШКИМ ЛОГОРИМА

Latinica

БАЊАЛУКА, 16. ЈУНА (СРНА) - Прва међународна конференција о комплексу усташких логора "Јадовно-Госпић 1941. године" биће одржана 24. и 25. јуна у Бањалуци гдје ће радове изложити учесници из Израела, Русије, Италије, САД, Њемачке, Хрватске, Србије и Репубилке Српске.
Током конференцији биће одржано пет сесија на којима ће реферате поднијети историчари Александар Нећак, Иван Черешњеш, Љиљана Радонић и Ефраим Зуроф, Јован Ћулибрк, Мила Михајловић и Драган Шућур, саопштено
је из Удружења грађана "Јадовно 1941".
Реферате ће поднијети Кирил Феферман, Филипо Петручи, Рафаел Израели, Милан Кољанин, Младенка Иванковић, Никола Жутић, Мелита Швоб, Дани Новак, Владимир Умељић и Јован Мирковић.
Конференција почиње у 9.30 часова уводним излагањем познатог српског историчара Ђуре Затезала на тему "Јадовно-комплекс хрватских усташких логора-стратишта 1941".
Скуп ће бити организован поводом 70 година од страдања Срба у комплексу усташких логора "Јадовно -Госпић 1941" и обиљежавања Дана сјећања.
Организатори конференције су Удружење грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке, Институт за савремену историју Београд и Академија наука и умјетности РС. Добротвори конференције су владе РС и Србије, град Бањалука и Културни центар Бански двор.
Након конференције, 25. јуна у 17.00 часова, у Вијећници Банског двора биће одржана промоција књиге "Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић 1941.-1945. године,
а Србима и 1991.године", аутора Данета Ластавице, као и два остварења Миле Михајловић "Командир" и "1943. Далмацијо, младости".
У недјељу, 26. јуна, у 5.00 часова биће организован пут у Лику на Јадовно, гдје ће код Шаранове јаме у 12.00 часова бити служен парастос јадовничким жртвама и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања
на Јадовно на седам деценија од страдања.
У комплексу усташких логора "Јадовно-Госпић 1941. године" за само 132 дана његовог постојања са подручја некадашње Независне Државе Хрватске (НДХ) доведено је 42 246 мушкараца, жена и дјеце од којих је на
најокрутнији начин убијено 40 123. Међу жртвама било је 38 010 Срба, 1989 Јевреја и 88 Хрвата.
Јадовно је село на обронцима планине Велебит, по коме је и логор смрти у његовој близини био познат, а који је формиран у првој половини маја 1941. године.
Комплекс усташких логора Јадовно чинили су збирни логор Овчара, сабиралиште на жељезничкој станици Госпић, помоћни логор Ступачиново код Башких Оштарија, бројне бездане јаме на Велебиту и околини Госпића, логор Метајну и логор Слана на отоку Пагу.
Организатори окупљања су Одбор за Јадовно Горњокарловачке епархије, Српско народно вијеће из Хрватске и Удружење грађана "Јадовно 1941.Бањалука". /крај/мс/сп

 

Извор: срна