Тадић: Сјећање на жртве злочиначких логора начин је стварања боље будућности

Jadovno parastos 2011

Latinica

Осим као државник, Борис Тадић дошао је на комеморацију жртвама усташког логора и приватно, јер је управо ту скончао његов дјед, али и многи рођаци с подручја Лике, одакле вуче коријене

ЈАДОВНО  Хрватска није насљедница усташког режима. Ова се Хрватска темељи на отпору фашизму и свим демократским вриједностима модерног свијета, рекла је Весна Пусић , изасланица предсједника Иве Јосиповића на недјељној комеморацији жртвама усташког логора Јадовно. 

Пусић је поновила да је устрајност модерне Хрватске да у ЕУ уђе као пуноправна чланица, при чему антифашистичка борба чини темељ демокрације за коју смо се опредијелили. 

–  Израсли смо на борби часних људи из удруге антифашиста. То су наши коријени. Логор Јадовно и није био логор. То је био само пут за губилиште десетака тисућа недужних људи свих нација, вјера и политичких увјерења.  Овдје су нестајали Срби, Жидови, Хрвати… Бестијалност усташа потакнула је устанак у Лици. Потакнула је чак и фашистичку Италију да у љето 1941. ре-окупира овај дио тзв. НДХ. Овдје смо да бисмо одали почаст недужним жртвама, на тако лијепом, а истодобно тако стравичном мјесту, рекла је  Пусић.

 

За бољу будућност

На комеморацији су били и предсједник Републике Србије Борис Тадић , изасланик предсједнице Владе министар Јасен Месић ,  потпредсједник Владе Слободан Узелац , Милорад Пуповац , саборски заступник и предсједник Српског народног вијећа  као и представници Савеза Антифашистичких бораца и вјерских заједница.

Предсједник Србије Борис Тадић дошао је као државник, али и приватно лице јер је и сам истакнуо да су управо у Јадовном скончали његов дјед, али и многи рођаци с подручја Лике, одакле Тадић вуче коријене. Његовање успомене на недужне жртве усташких, али и свих злочиначких логора и режима Тадић види као начин суочавања с прошлошћу и стварања боље будућности.

Окупљенима се обратио Душан Басташић предсједник Удружења родбине убијених заточеника логора Јадовно, чије је сједиште у Бањој Луци.

– Не улазећи у то је ли Република Хрватска  или није правна сљедбеница НДХ непорециво је да се на њезином територију налазе мјеста масовних злочина. Многа регистрирана мјеста злочина годинама се вјешто прикривају, казао је Басташић. Месићево писмо

Његове је ријечи дијелом демантирао Милорад Пуповац ,  предсједник СНС-а који се захвалио Влади Јадранке Косор на обнови споменика у Јадовном, као и антифашистичким темељима модерне Хрватске.  

Окупљенима су говорили и Огњен Краус у име координације жидовских опћина, министар Јасен Месић и  предсједник Удружења антифашиста Хрватске Ратко Маришић који је прочитао писмо бившег предсједника  Месића.
Код Шаранове  јаме  обављени су молитвени православни и жидовски обреди, а Пусић и  Месић открили су обновљени споменик жртвама Јадовног, рад академског кипара Ратка Петрића.

 

Извор: novilist.hr