Данас у Бијељини предавање на тему "Моје Јадовно"

bijeljina.jpg

Усташки режим у Хрватској је у логору Јадовно 1941. године за само 132 дана убио не мање од 40.123 жртва, углавном Србе.
Логор Јадовно био је саставни дио комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, првог организационог ликвидационог комплекса логора на територији Независне државе Хрватске (НДХ)
Предавач је др Душан Басташић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора "Јадовно" из Бањалуке.

Басташић ће током педавања говорити о узроцима страдања 1941.године, односно о вијековном анимозитету Католичке цркве према крајишким православним Србима, те о разлозима дугогодишњег режираног ћутања о овим злочинима.

Он ће посебно скренути пажњу на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју нашег народа у сврху очувања идентитета, превенције геноцида и биолошког опстанка Срба на овим просторима.

 


Светосавска омладинска заједница Бијељина организује предавање на тему "Моје Јадовно".
Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина
Четвртак, 29.децембар 2011.године у 18:00 часова

 

Светосавска омладинска заједница Бијељина организује предавање на тему "Моје Јадовно". Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина Четвртак, 29.децембар 2011.године у 18:00 часова