ПРОБЛЕМИ СРБА У РЕГИОНУ НЕДОВОЉНО ПРИСУТНИ У МЕДИЈИМА У СРБИЈИ

Сједница Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону

Сједница Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону

Проблеми Срба у региону нису довољно присутни у медијима у Србији, речено је на сједници Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

На сједници, којој су присуствовали и представници медија из Србије, региона и дијаспоре, истакнуто је да проблем представља то што се у Србији мало зна о томе шта се дешава са Србима у региону и дијаспори и какве проблеме имају. 

Предсједник Удружења "Јадовно" Душан Ј. Басташић, представљајући ову организацију њен интернет портал, рекао је да је Срби у Србији и дијаспори не знају много о страдањима Срба у Јасеновцу, Јадовну, Гаравицама, Подрињу, Дракулићу, Пребиловцима, Ливањском пољу и другим стратиштима из Другог свјетског рата. 

Он каже да је неопходно да Срби у Србији буду упознати не само о страдањима у Јасеновцу, него и са "мањим стратиштима" са 15.000 - 20.000 српских жртава, као што "пречански Срби" знају за страдања Срба из Србије у Албанској голготи, Крагујевцу, на Космету, током бомбардовања 1999. 

Басташић је предложио да амбасаде Србије у свијету пруже логистичку подршку овом удружењу приликом организовања изложби о страдању Срба, као и другим удружењима Срба из дијаспоре и региона да представе своје активности.

 

Овим организацијама би много значило да Матица Србија омогући за њихове портале јединствен и квалитетан хостинг са брзим приступом интернету.

 

Он је предложио да се за интернет портале удружења Срба у дијаспори и региону, субвенционише накнада за преузимање вијести са медија и агенција из Србије, као што то удрзжењу Јадовно 1941. омогућавају Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске (РТРС), те да се субвенционише трошак оглашавања банерима на интернет медијима у власништву државе. 

 

Председник Одбора Јанко Веселиновић рекао је да Срби у Румунији имају најбољи положај када су у питању српски језик и информисање, док у Албанији не постоји ниједан медиј на српском језику. 


Државни секретар у Министарству културе и информисања Србије Саша Мирковић рекао је да су за протекле двије године за 80 одсто повећана средства у области информисања на матерњем језику, а да је највећа сума издвојена за пројекте у области информисања у Хрватској и то 4,5 милиона динара (око 37.500 евра). 

Он је навео да ће дигитализација у Србији, која почиње од 17. јуна, пружити много више могућности да се путем дигиталних платформи производе програми, који ће бити доступни дијаспори и Србима у региону да би били још боље информисани. 

Помоћник министра спољних послова Србије Драган Момчиловић рекао је да ово министарство води активан дијалог како са дијаспором, тако и са лидерима земаља у окружењу на побољшању положаја Срба, а то питање се покреће у сусретима са званичницима тих земаља. 

Уредник на РТРС-у Синиша Михаиловић рекао је да је ова телевизија доста урадила на медијском приближавању Срба из бивше Југославије и дијаспоре и да треба наставити са повезивањем медијских центара. 

Представници српских медија су, између осталог предложили, да се оформи централна база у којој би се сабирали важни прилози из матице и расејања, а која би била доступна свим заинтересованима. 

Истакнуто је да први пут у иностранству живи цијела једна генерација млађих високообразованих људи који су напустили Србију и регион током претходних 20 година, а који су веома вјешти у опхођењу са интернетом и електронским медијима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У ПЕТАК О ЗНАЧАЈУ МЕДИЈА

Сваки други Србин живи изван Србије - Jadovno 1941.

Патријарх Иринеј подржао хуманитарну ... - Jadovno 1941.

Дијаспора: Поплављенима милион евра - Jadovno 1941.

Србијо, немој да ћутиш - Jadovno 1941.

ДИЈАСПОРА ОЧЕКУЈЕ СВОЈЕ МИНИСТАРСТВО - Jadovno 1941.