ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, /СРНА/ - Изложба докумената о логору Јадовно, првом усташком казамату основаном у Независној Држави Хрватској /НДХ/ за ликвидацију Срба и осталих житеља нехрватског поријекла, отворена је синоћ у галерији Културног центра у Сремским Карловцима. Изложбу су, уз ауторски тим Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке, у чије име је говорио предсједник тог удружења Душан Басташић, приредили Сремскокарловачка уметничка радионица и Друштво новинара Војводине. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/karlovci1.JPG

 

"Изложба под називом `Моје Јадовно` изазвала је велику пажњу Карловчана, тим пре што је ово први пут да је после пуне 72 године приређена у Сремским Карловцима, одакле су усташе већ почетком 1941. године у логор одвеле 12 највиђенијих српских интелектуалаца“, рекао је Срни предсједник Друштва новинара Војводине Младен Булут. 

 

Од свих њих, који су трагично завршили свој живот, преживио је једино Стеван Ћирић, брат некадашњег владике бачког Иринеја Ћирића.

 

Булут каже да излагања Душана Басташића и Данета Ластавице, истраживача усташких злочина геноцида на подручју Лике, који је као 13-годишњи дјечак био живи свједок довођења и убијања логораша, као и друга свједочење никога нису оставила равнодушним. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/karlovci2.JPG

 

"Њихова сећања на ове догађаје претворила су скуп у својеврсни помен, којем је изношењем других појединости и чињеница посебно допринео историчар Жарко Димић, директор Архива Српске академије наука и уметности, који је говорио не само о јадовничким жртвама, него и о осталим жртвама које су пострадале у Сремским Карловцима и околини након чистке коју је провео злогласни Виктор Томић у Срему“, рекао је Булут. 

 

Комплекс усташких логора ”Јадовно” је први од свих нацистичких логора, јер је отворен у прољеће 1941. у НДХ. То само говори да је отварање овог логора смрти брижљиво припремано у годинама које су претходиле. 

 

Први логори у нацистичкој Њемачкој почињу са радом 1942. Осим тога што су предњачили у времену отварања логора, усташе из НДХ су предњачиле и у монструозности и бруталности убијања жртава. 

 

У велебитским јамама и на острву Пагу, на најзвјерскији начин животе је скончало више од 40.000 људи, од дјеце до стараца, свештеника и угледних људи до сељака, од којих било највише православних Срба. 

 

 

Извор: срна

 

 

Везане вијести:

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

ПРВЕ ЖРТВЕ УСТАШКОГ ТЕРОРА И ГЕНОЦИДА...  

ЗАШТО СУ КАРЛОВЦИ ЗАБОРАВИЛИ СУГРАЂАНЕ СТРАДАЛЕ ТОКОМ ОКУПАЦИЈЕ НДХ?