НЕ ЗАБОРАВИТИ ЖРТВЕ УСТАШКОГ ТЕРОРА

Радојчић

БАЊАЛУКА, 20. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић подржао је активности Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно – Госпић – Паг 1941. међу којима је од изузетног значаја подсјећање на некажњене злочине из Другог свјетског рата на локацији Велебита. Радојичић је нагласио да је чињеница да су масовно и плански убијани Срби и да су егзекутори били дио државног апарата Независне Државе Хрватске /НДХ/.

 

„Сигуран сам да ће сабрање, које организујете, упозорити још једном цјелокупну јавност да се не смије дозволити да ова злодјела падну у заборав, захваљујући иницијативама којима ће се демонстрирати изражена тежња потомака жртава да истина и правда изађу на видјело. Осуда ових страшних злочина наша су цивилизацијска обавеза, коју ћемо и даље институционално подржавати“, истакао је Радојичић у писму предсједнику Удружења „Јадовно 1941.“ Душану Басташићу.

 

Радојичић је захвалио што је позван на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно, које ово удружење организује у недјељу, 24. јуна код Шаранове јаме на Велебиту, наводећи да није у могућности да присуствује због раније договорених обавеза.

 

„Упућујем поздраве свим учесницима обиљежавања Дана сјећања на Јадовно, који ће својим присуством одати дужно поштовање и показати да страдале жртве усташког терора никада нећемо заборавити “, наводи Радојичић.

 

Код Шаранове јаме, на Велебиту, у недјељу, 24. јуна, у 11.00 часова биће служен парастос јадовничким мученицима и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941.

 

Дани сјећања на Јадовно 1941. године почеће данас у Бањалуци, отварањем изложбе “Моје Јадовно” - прве поставке након 71 године о комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

 

Према подацима Удружења, у комплексу усташких логора Јадовно на најсвирепији начин убијено је више од 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја.

 

Извор: срна