НАРЕДНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛЕСТЕРУ

English

БАЊАЛУКА, 2. НОВЕМБРА /СРНА/ - Изложба и предавање "Моје Јадовно" о српским страдањима у вријеме Другог свјетског рата, који су синоћ отворени у Лондону, биће 16. новембра представљени и у Лестеру, граду удаљеном од Лондона око 120 километара, гдје постоји бројна српска емигрантска заједница у Великој Британији, рекао је Срни предсједник удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић.

 

Амбaсадор Републике Србије у Великој Британији господин Огњен Прибичевић </span><span>Изложбу су са великом пажњом прегледали Његова екселенција амбасадор Србије у Великој Британији господин Огњен Прибићевић са супругом и парох СПЦ у Лондону Горан Спајић</span><span> 

Амбaсадор Републике Србије у Великој Британији
господин Огњен Прибичевић

Изложбу су са великом пажњом прегледали Његова екселенција амбасадор Србије у Великој Британији господин Огњен Прибићевић са супругом и парох СПЦ у Лондону Горан Спајић

 


Басташић је истакао да је на изложби у Лондону, на 17 паноа, углавном српској заједници објелодањена истина о страдању у Јадовном, али и у Јасеновцу, Доњој Градини, по херцеговачким јамама у Пребиловцима, Клепцима, у Ливањском и Гламочком пољу, на острву Пагу, Грубишином пољу, у Подрињу...

 

Отварању изложбе присуствовали су и прота Радмило Стокић из Лестера, Јадовнички добротвор господин Слободан Симић, свештеник Драган Лазић и Бошко Зечевић, секретар Покрета српских четника "Равна Гора"

Отварању изложбе присуствовали су и прота Радмило Стокић из Лестера, Јадовнички добротвор
господин Слободан Симић, свештеник Драган Лазић и
Бошко Зечевић, секретар Покрета српских четника "Равна Гора"


"Настојао сам поменути што више мјеста гдје су страдали Срби, а наша је дужност и одговорност да сачувамо у трајно памћење њихово страдање, не само због тога што је то одговоран однос према нашим невино страдалим прецима, него је то и наш залог за сигурнију будућност и биолошки опстанак потомака", рекао је Басташић.

Предавању и изложби о српским страдањима у Лондону присуствовали су и конзул Србије у овом граду Љиљана Зарубица, те академик Србољуб Живановић.

Басташић је истакао да су изложба и предавање у Лондону организовани захваљујући члановима Удружења "Јадовно 1941." у овом граду, а 16. новембра изложба и предавање "Моје јадовно" биће одржано у Дому четничког покрета у Лестеру.

Према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, у усташком комплексу логора смрти Јадовно - Госпић - Паг на најбруталнији начин убијене су 40.123 жртве.

Аутори изложбе, постављене у Дому епископа Николаја у Лондону, су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић.

 

Изложба Моје Јадовно у Лондону | Izložba Moje Jadovno u Londonu, 1.11.2013. Изложба Моје Јадовно у Лондону | Izložba Moje Jadovno u Londonu, 1.11.2013. Изложба Моје Јадовно у Лондону | Izložba Moje Jadovno u Londonu, 1.11.2013. Изложба Моје Јадовно у Лондону | Izložba Moje Jadovno u Londonu, 1.11.2013.

 

Изложба је до сада виђена у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима, Сремској Митровици, Бијељини, Добоју, Дервенти, Броду, Источном Новом Сарајеву, Требињу и Њујорку.

 

Извор: срна