НА ДАНАШЊИ ДАН ЗАТВОРЕН ЗЛОГЛАСНИ ЛОГОР СЛАНА НА ПАГУ

Latinica

Логор смрти НДХ, Слана на острву Паг, љета 1941.

Логор смрти НДХ, Слана на острву Паг, љета 1941.

Један од првих и најзлогласнијих усташких логора – Слана на Пагу, затворен је на данашњи дан 1941. године, непуна три мјесеца послије оснивања, подсјећају из Удружења "Јадовно 1941".

 

У вријеме затварања три пашка логора, логора Слана за Србе, логора за Јевреје и логора Метајна у којем су били смјештени жене и дјеца, у њима је остало још око 200 људи који су бродовима транспортовани у Карлобаг, а одатле у Госпић. 

 

Они које усташе нису успјеле да побију у Госпићу транспортовани су преко Јастребарског у Јасеновац и то су били први јасеновачки логораши. 

 

Само у току једне ноћи, између 14. и 15. августа 1941. године, уочи празника Велике Госпе, на Пагу је заклано више од 800 људи. Највећи број жртава убијен је у мору. 

 

Затварајући логор, Италијани су ексхумирали само тијела недавно побијених, њих 791, од чега 407 мушкараца, 293 жене и 91 дете до 15 година. Њихова тијела су полили нафтом и спалили на једној гомили, а пепео затрпали у пашком камењару. 

 

Јасеновац као највеће стратиште је узето као парадигма страдања, али народ је страдао још на многим другим мјестима, кажу у овом удружењу. 

 

Дуго послије Другог свјетског рата о комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг, у којима је побијено 40.000 људи, није се готово ништа ни знало нити говорило.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

Постављен крст на Сланој!

Метајнска литија 2015.

ВИДЕО: Јадовно, путевима убијених предака

Школа на рубу двију пустиња, морске и камене

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.