ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе "Моје Јадовно", у Источном Новом Сарајеву, у понедељак, 22. априла 2013. у 19.оо часова у галерији  Културног Центра, Улица Стефана Немање број 6. Истом приликом биће приказан и документарни филм Јадовно. Изложба ће бити постављена до 7. маја 2013. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

 

 

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, након великог успијеха у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и Митровици, у Музеју Семберије у Бијељини,у добојском музеју, биће представљена и у Источном Новом Сарајеву. Страдање Срба у Сарајеву и околини није везано само за предходни рат. Велика страдања, као и читав српски народ Сарајлије су претрпјеле и у Првом и Другом свјетском рату. Злочин над злочинима, и злочинци над злочинцима, у НДХ нанијели су народу на овим просторима губитке о којих се још нисмо опоравили. Свједочећи о Јадовну као комплексу логора смрти у којем је према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, страдало и преко 170 Срба из Сарајева и околине, видјећемо колико је то страдање дио породичног и националног идентитета.

 

  Посјетиоци изложбе, за које претпостављамо да знају мало или готово ништа о величини и  бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.  

 

 

Изложба је истовремено и предмет сталне интеракције прошлости и људи који се њоме баве са научног становишта, али и просјечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакције и одјеци изложбе веома значајни“ , наводе организатори из Удружења студената историје ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракција ствара једну нову димензију изложбе која ће са новим мјестима излагања донијети нове реакције и одразе, који су саставани дио настојања да се у стручну и ширу јавност унесе премиса о значају формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.  


Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије преживјелих чланова њихових породица, склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако је имао и своју идеолошку припрему као претходницу и она заузима један значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме послије злочина у бившој Југославији, гдје можемо видјети један идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.


Ово су само неки од више дијелова који чине изложбену поставку „Моје Јадовно“ као цјелину и који се најбоље „преживе“ и саосјете приликом посјете и прегледа изложбе. Јадовно никако није ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па је тако ова изложба „кренула на пут“, из Бањалуке, преко Новог Сада у Београд а стићи ће и до других регионалних дестинација, иза којих ће како је планирано, доћи на ред и оне међународне, јер је Јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.  


Aутори: Предраг Лозо, Драгослав Илић,  Душан Басташић 

 Организатори изложбе:  Удружење грађана Јадовно 1941. из Бања Луке и Музеј Семберије из Бијељине

 

tl_files/ug_jadovno/img/baneri/jadovno_v3.jpgtl_files/ug_jadovno/img/baneri/kuckuc.jpg


tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/01.jpg


Прелистајте каталог изложбе

 

 

tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png Овај пројекат је подржан од стране Министарства вера и дијаспоре Владе Републике Србије.
tl_files/ug_jadovno/img/baneri/cc_log3.gif This research project/publication has been supported by a grant from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
tl_files/ug_jadovno/img/baneri/logo-adeco.png Посебна захвалност предузећу „ADECO“ д.o.o. Нови Сад
tl_files/ug_jadovno/img/baneri/menadzer-rgb1.jpg Посебна захвалност предузећу ,,МЕНАЏЕР КОМПАНИЈА''  Бања Лука

 

 

 Везане вијести : 

Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno ...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно