Двери: Не затварати очи пред српским жртвама

Latinica

На промоцији новог часописа Двери у Краљеву поручено је да српске жртве не смеју бити заборављене.

У петак 8. јула је у галерији Народног музеја представњен најновији број „Двери српских“ чија је тема „Независна држава Хрватска – држава геноцида“ у коме је представљена генологија усташтва и преко сведочења и извештаја италијанске и немачке војске, као и преживелих логораша из многобројних логора и стратишта од којих су најмонстуознији били Јадовно, па по његовом затварању Јасеновац, дочарана страхота почињеног геноцида над Србима.
О часопису су говорили уредник Бранимир Нешић, Саво Штрбац и Бошко Обрадовић из „Двери – покрет за живот Србије“. Нешић је рекао даје било тешко одабрати најрепрезентативније чланке по овој теми и да је сигурно остало матерјала за још око 300 страница. Он је још рекао да је ово можда и најзначајнији број овог часописа.
Саво Штрбац, прегалац на пребројавању српских жртава у задњим ратовима рекао је да је врло важно да се направе спсикови страдалих и да то није урађено ни у Првом ни у Другом светском рату и да су само спискови релевантни за судове.
Он је нагласио да се тужбом Србије против Хрватске за такозвану „Олују“ и друге акције хрватске војске који су праћени ратним злочинима, доказује геноцидна намера хрватског државног врха и то како он каже у томе да је по истеравањау српског живља са територије Хрватске тај живаљ преживео захваљујући помоћи других, да је хрватско руководство није марило шта ће бити са њима. Поредтога ту је и показатељ спржене земље у којој су хрватске снаге спаљивале домове и убијале све живо на шта наиђу.
Бошко Обрадовић је рекао да је српска елита у дубокој кризи и да се то највише показује у односу према српским жртвама. Он је рекао да се треба угледати на Јеврејски и Јерменски народ и њихове елите који инсистирају на признавању геноцида који је над њима извршен у двадесетом веку. По његовим речима то се десило и у НД Хрватској када је извршен геноцид над Србима.
Обрадовић је у свом излагању рекао и то да је НДХ геноцидна држава, али то је и проширио и на савремну Хрватску због понашања и третирања српског становиштва деведесетих када је преко 250 хиљада Срба протерано из својих домова. Обрадовић је устврдио да је због доказане умешаности експонената Ватикана у геноциду над Србима и Ватикан геноцидна држава, која је чак те истакнуте раднике на геноциду прогласила блаженима.
Обрадовић је рекао да је оно што нуди „Двери – покрет за живот Србије“ управо одговорна политика која не затвара очи пред српским жртвама и која жели разговоре и добросуседнске односе, али да ти разговори треба да почну у Јасеновцу, где би се сви актери поклонили невиним српским жртвама. Обрадовић је закључио и то да народ који не памти геноцид који је над њим учињен ризикује да му се он поново догоди.

 

Промоцији новог часописа Двери у Краљеву - Promocija novog časopisa Dveri u Kraljevu Промоцији новог часописа Двери у Краљеву - Promocija novog časopisa Dveri u Kraljevu Промоцији новог часописа Двери у Краљеву - Promocija novog časopisa Dveri u Kraljevu

 

Извор: ДВЕРИ