БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-iz-bl-3.JPG

Изложба "Моје Јадовно", о 72. годишњици страдања српског народа у логорима Госпић - Јадовно - Паг, отворена је 24. јуна, у 19 часова,  у Банском двору у Бањалуци, у оквиру манифестације "Дани сјећања на Јадовно 1941-2013".

 

Ово је  изложба докумената и фотографија о монструозно извршеним усташким злочинима.

 

Изложба је била постављена на енглеском језику и у Њујорку.

 

Кроз слику и ријеч, аутори изложбе "Моје Јадовно" жељели су да представе чињенице о систему смрти какав је био комплекс логора "Госпић - Јадовно - Паг", гдје је у 132 дана његовог постојања, љета 1941, убијено најмање 40.123 лица.Аутори Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић, најавили су поставку ове изложбе и у Лондону и Москви.

 

Драгослав Илић, један од аутора изложбе, истакао је да теже да што вјеродостојније прикажу шта се десило јер, између осталог, истину дугујемо и нашим страдалим прецима. Процес визуелизације јадовничког страдања у облику изложбене поставке скроман је покушај да се сачува и његује успомена на жртве комплекса логора Госпић -Јадовно - Паг, рекао је Душан Басташић, такође један од аутора изложбе.

 

Бања Лука, отварање изложбе "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Banja Luka, otvaranje izložbe "MOJE JADOVNO"Бања Лука, отварање изложбе "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Banja Luka, otvaranje izložbe "MOJE JADOVNO"Бања Лука, отварање изложбе "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Banja Luka, otvaranje izložbe "MOJE JADOVNO"Бања Лука, отварање изложбе "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Banja Luka, otvaranje izložbe "MOJE JADOVNO"


 

Прва изложбена поставка, која говори о монструозним злочинима у логорима Госпић - Јадовно - Паг, у којима је убијено преко 40 хиљада људи, отворена је у Бањалуци 21. јуна 2012. године у просторијама Одсјека за историју Филозофског факултета, а у оквиру пројекта "Култура сјећања и памћења".

 

Удружење грађана "Јадовно 1941" 29. јуна организује бесплатан обилазак Спомен - подручја Шаранова јама - Јадовно на Велебиту у Хрватској.

 

Извор: РТРС

 

Везане вијести: 

Моје Јадовно у Њујорку

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку