У СПЛИТУ ПОВИЦИ "ЗА ДОМ СПРЕМНИ!"

Припадници ХОС-а  поред споменика у Сплиту

Припадници ХОС-а  поред споменика у Сплиту

У Сплиту су данас, уз усташку иконографију и повике "За дом спремни!", некадашњи припадници ХОС-а прославили дан оснивања злочиначке Независне Државе Хрватске (НДХ), као и 24 године од формирања своје јединице "Рафаел витез Бобан".

Окупљенима се обратио и католички свештеник Мате Мунитић, а говор је завршио, како је сам рекао, "стољетним поздравом уз који су Хрвати од давнина бранили своје, не желећи никоме зло: Бог и Хрвати - За дом, а окупљени су му "отпоздравили" са: "Спремни!". 

"Дошли смо се поклонити својим припадницима који су дали животе за независну државу Хрватску и слободу хрватског народа", рекао је командир јединице пуковник Марко Скејо пред неколико стотина окупљених. 

Градоначелник Сплита Иво Балдасар, који је из СДП-а, послао је своје изасланике да положе вијенац на споменик погинулим ХОС-овцима, преносе хрватски медији. 

ХОС-овци су се до сад окупљали на Ловринцу, а пошто им је град Сплит прошле подигао споменик, прослава је одржана и у сплитском кварту на свега стотињак метара од универзитетског кампуса, који је данас са својим министрима посјетио премијер Хрватске Зоран Милановић. 

На споменику, који још није доживио своју прву годишњицу, и даље су видљиви остаци МУП-овог штемера који је скинуо накнадно постављен натпис "За дом спремни!". Окупљени сматрају да је том слогану заиста мјесто на споменику, али власт и полиција нису били тог мишљења, пренијели су хрватски медији.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ... - Jadovno 1941.

СВЕ ВИШЕ ОНИХ КОЈИ ВЕЛИЧАЈУ УСТАШТВО - Jadovno 1941.

графити у винковцима потврда да културно ... - Jadovno 1941.