СУТРА ПРОТЕСТНИ СКУП "СТОП ИЗРУЧЕЊУ КАПЕТАНА ДРАГАНА"

Капетан Драган испред наставног центра Алфа Српске војске Крајине у Брушкој поред Бенковца
Капетан Драган испред наставног центра Алфа Српске војске Крајине у Брушкој поред Бенковца

БЕОГРАД, 21. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Српски сабор Заветници организоваће сутра у Београду протестни скуп под називом "Стоп изручењу капетана Драгана", на којем ће изразити негодовање поводом одлуке Федералног суда Аустралије којом је одбачена жалба Драгана Васиљковића на ранију одлуку о његовом изручењу Хрватској, која га оптужује за ратни злочин.

Протестни скуп биће одржан испред зграде Амбасаде Аустралије на Новом Београду са почетком у 14.00 часова. 

"Заветници" су јутрос покренули иницијативу - Пошаљите протестно писмо Амбасади Аустралије, пружите подршку капетану Драгану Васиљковићу! 

"Поводом одлуке аустралијског правосуђа и Министарства унутрашњих послова да се један од највећих српских ратних команданата током деведестих година Драган Васиљковић испоручи Хрватској, изражавамо негодовање и сматрамо да капетан Драган у Хрватској неће имати права на фер и поштено суђење и његово изручење значило би пресуду пре формалне пресуде", наводи се у саопштењу Српског сабора Заветници. 

Федерални суд Аустралије 12. децембра одбацио је најновију жалбу Драгана Васиљковића на одлуку о изручењу Хрватској. 

Васиљковић, који у Аустралији користи име Данијел Снеден, одбацује оптужбе и већ осам година се бори против изручења. 

Послије објављивања одлуке Федералног суда, Васиљковићев адвокат Ден Мори изразио је наду да ће његов клијент уложити жалбу и да је дошао тренутак да се размотри преношење случаја пред Врховни суд. 

Он је нагласио да га брине могућност да његовом клијенту неће бити гарантована заштита по Женевској конвенцији уколико се врати у Хрватску. 

"Веома ме брине шта би се догодило у Хрватској", рекао је Мори и додао да вријеме које је Васиљковић провео у аустралијским затворима треба имати у виду у случају изрицања пресуде.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КАПЕТАН ДРАГАН ОСАМ ГОДИНА ЛИШЕН СЛОБОДЕ! - Jadovno...

ПОДРЖАНА ЕКСТРАДИЦИЈА КАПЕТАНА ДРАГАНА - Jadovno...

ЗАБРАЊЕН КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У ГОЛУБИЋУ - Jadovno...