ОДРЖАНА СКУПШТИНА АСОЦИЈАЦИЈЕ ИЗБЈЕГЛИЧКИХ УДРУЖЕЊА: "САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА"

Milojko Budimir

БЕОГРАД - У суботу је у препуној сали Скупштине општине Нови Београд одржана Скупштина Асоцијације избјегличких и других удружења из Хрватске у Београду, којој су присуствовали и представници Коалиције избјегличких удружења, те бројни гости и чланови избјегличких удружења. Од представника Срба из Хрватске присуствовао је др. СВЕТОЗАР ЛИВАДА, а од представника СДДСС-а, СНВ-а из Хрватске и представника Комесаријата за избјеглице и представника Владе Србије није било представника.
Предсједник Асоцијације проф. Милојко Будимир и предсједник Коалиције Миодраг Линта извјестили су чланове Скупштине о акцији потписивања подршке Петицији да се Хрватској спријечи било какав разговор са ЕУ све док не врате сва права прогнаних и избјеглих Срба у прошлом рату, што су присутни прихватили, а било је и приједлога да се одржи и Свекрајишки Сабор, да се одрже и протесна окупљања и друго.
Замјерено је и представницима власти Србије који не подржавају акцију 100 избјегличких удружења, али је речено да се од акције неће одустати.
Бројне критике упућене су и на рачун представника Срба СДСС-а у Хрватској, те речено да ни код њих Срби немају разумјевање ни подршку.
На скупу су говорили Светозар Ливада, Душан Басташић, Бранко Мирковић, Ђуро Цвјетичанин, Саво Штрбац, Миле Новаковић, Раде Чубрило и други.
Подржана је иницијатива да се припреми и одржи Свекрајишки сабор, те да се  подржи приједлог Срба из Крајине који живе у Чикагу и широм дијаспоре о оснивању Свекрајишког сабора у који би се укључили Срби у избјеглиштву и Срби из дијаспоре.
Скупштина је усвојила и приједлог измјена и допуна Статута Асоцијације.

Извор:
Банијски информативни портал