Јадовно 1941.

Србија - Одбор за Јадовно


БЕОГРАД, 24. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - При Асоцијацији избјегличких и других удружења Срба из Хрватске у Београду формиран је Одбор за Јадовно 1941. чији је циљ да се сазна истина о страдању Срба у Другом свјетском рату и утиче на институције у Србији које би требало да се баве том проблематиком, изјавио је Срни предсједник ове асоцијације Милојко Будимир.


 "Нећемо се задржати само на Јадовном, него ће Јадовно бити полазна основа за причу о свим стратиштима и свим јамама гдје су Срби завршили за вријеме Другог свјетског рата. Посредством овог одбора дјеловаћемо да се сазна истина и утицати на институције у Србији које требало да се баве том проблематиком", рекао је Будимир и нагласио да у Србији, нажалост, не постoји ниједан институт који би се бавио тим питањима.

Будимир је истакао да ће Одбор за Јадовно радити на упознавању јавности о злочинима над Србима у Другом свјетском рату.

Он је рекао да истина о страдању Срба ни до данашњих дана није позната, посебно о онима који су бачени у јаме на подручју злогласне Независне Државе Хрватске /НДХ/.

"Код Косиња, у Лици, гради се хидроцентрала и ми смо тражили да се из јама које би се нашле под водом изваде посмртни остаци побијених Срба и да се идентификују. Представници власти у Хрватској и руководство Хрватске електропривреде прихватили су наш приједлог, а крајњи циљ је да све кости из тих јама буду извађене и сахрањене по православном обреду, како доликује", истакао је Будимир.

Предсједник Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941. Душан Басташић рекао је на јучерашњој оснивачкој сједници Одбора за Јадовно при Асоцијацији избјегличких и других удружења Срба из Хрватске у Београду да формирање овог одбора за јадовинске жртве и њихове потомке значи много.

"Потребно је да се јадовинска трагедија на прави начин објелодани и да се сачува помен на невине жртве, наше чланове породица, рођаке и сународниаке, који су прије готово 70 година побијени само због тога што су били православни Срби", нагласио је Басташић.

Према његовим ријечима, сврха оснивања Одбора је да се покуша стати у крај забораву беспримјерног злочина, који се догодио у НДХ почетком Другог свјетског рата на подручју комплекса логора Јадовно.

"На подручју Србије живи велики број прве и друге, а поготово треће генерације потомака јадовинских жртава. Ову популацију чине потомци жртава са подручја Србије која су била у саставу НДХ, потомци који су мигрирали током Другог рата, они који су мигрирали у периоду од 1945. до 1990. и значајан број оних који у Србију доспијевају од почетка формирања неоусташког режима, па све до данас", појаснио је Басташић.

Он је рекао да усвајање историјског искуства страдања српског народа у трајно памћење представља суштински циљ.

"Ово представља не само дужан однос према нашим прецима него и одговоран однос према будућим покољењима, у функцији превенције геноцида. Готово да не постоји српска породица поријеклом са подручја које је покривала НДХ, а која нема сродника убијеног у времену постојања те државе. Наш циљ је да ово страдање постане чврста категорија српског идентитета и јединствена спона у процесу неопходних националних интеграција", поручио је Басташић.

Он је додао да се Одбор за Јадовно 1941. оснива и при Епархији горњокарловачкој Српске православне цркве, под предсједањем епископа горњокарловачког Герасима.

Предсједник Одбора за Јадовно у Београду је Милорад Милошевић, координатор је Милан Басташић, а чланови Одбора су Никола Жутић, Миле Дакић, Душан-Дуја Ђаковић, Миле Рајчевић и Душан Басташић.