Колинда цепа Србију

Гафови хрватске председнице не обећавају отопљавање односа. Још неизвесно да ли ће Николић ићи на инаугурацију

Колинда Грабар-Китаровић

Колинда Грабар-Китаровић

ЈОШ није извесно хоће ли председник Томислав Николић отићи на инаугурацију новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, а одлуку о томе донеће када му стигне позивница - сазнају "Новости".

У првом обраћању јавности Грабар Китаровићева је најавила да ће се борити да права мањина у Хрватској буду још већа, али да ништа мање неће тражити ни за Хрвате "у Србији, Војводини и у другим суседним земљама." Тиме је направила лошу увертиру за могући сусрет са српским колегом.

Ово цепање Војводине од Србије, према мишљењу Чедомира Антића из Напредног клуба, није случајно:

- То је стара пракса одвајања АП Војводине. Оса­мо­стаљење Војводине је немачки пројекат још од педесетих година у који се повремено укључи и Хрватска. Загреб ће сасвим сигурно потегнути сва питања којима може да услови српски пут ка ЕУ, од граница до мањина, при чему су права која уживају Хрвати у Србији и Срби у Хрватској неупоредива. Присутност Хрвата у политици у Србији далеко је већа од процента њихове заступљености у становништву, а иако Срби у Хрватској имају заједницу општина, она је сведена на невладину организацију.

У самом финишу предизборне борбе Грабар Китаровићева је истакла захтев: да се напредовање Србије ка ЕУ услови решавањем питања несталих. То је став и ХДЗ, а како је веома реално да та странка ускоро формира и нову хрватску владу, сасвим је могуће да односи будућег политичког врха у Загребу према српским комшијама - меандрирају.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт не верује у озбиљна условљавања из Загреба:

- Убеђена сам да ће Грабар Китаровићева наставити политику сличну оној коју је водио њен претходник.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић изјавила је да би Србија у разговорима са новом председницом Хрватске требало да инсистира на заштити угрожених права Срба, решавању проблема избеглица и несталих. По њеном мишљењу, победа Колинде Грабар Китаровић није само избор хрватског народа "већ и НАТО, у којем је она радила као помоћник генералног секретара."

ОТИШЛА ПРВО КОД БРАНИТЕЉА
ЧИМ су стигли победнички резултати, новоизабрана председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић најпре је отишла под шатор под којим протестују хрватски бранитељи и послала поруку како се Хрватска више неће сврставати "у регион". Ипак, на основу свега што је поручивала током кампање, није сасвим јасно хоће ли прва жена на Пантовчаку мењати курс који је према Србима и Србији држао Иво Јосиповић.

НЕЋЕ БИТИ БОЉЕ

ОДНОСИ Хрватске и Србије после избора Колинде Грабар Китаровић за председницу сигурно неће бити бољи. Очекујем да ће они бити додатно оптерећени, а не да ће се растерећивати - каже за "Новости" Милорад Пуповац, председник СНВ.

Он сматра и да ће се заоштрити хрватска политичка сцена уколико нова председница буде нагињала на једну страну, што ће бити лоше и за Хрватску и за односе у тој држави.



Погледајте како је то изгледало током њеног победничког говора:

 

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Саопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве Колинде Грабар да је Војводина држава!

Саопштење: Одлучно одговорити на ... - Jadovno 1941.

ДОКЛЕ ТАКО? – Све комшије имају сва права у Србији, само ...