Китаровић: Правда није стигла творце идеје о Великој Србији

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да "правда није стигла оне који су осмислили идеју о Великој Србији", али да убијени хрватски полицајци у Борову селу никада неће бити заборављени

Колинда Грабар Китаровић

Колинда Грабар Китаровић

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас да "правда није стигла оне који су осмислили идеју о Великој Србији", али да убијени хрватски полицајци у Борову селу никада неће бити заборављени.

"Мора се знати истина о домовинском рату и ко га је започео. Не могу постојати различита тумачења о чињеницама и околностима које су свима познате, о којима су свој суд рекли и научници као и међународна заједница кроз пресуде својих судова", рекла је Грабар-Китаровић, преноси хрватски Вечерњи лист.

Према њеним речима, прихваћање чињеница, процесуирање одговорних за злочине и дубоко поштовање према браниоцима из рата у Хрватској од 1991-95 темељ је за суживот и залагање за мир. "Домовински рат део је историје, али важан, јер је одредио садашњост и будућност независне и суверене Хрватске као пуноправне чланице ЕУ и НАТО-а", истакла је Грабар-Китаровић окупљенима на улазу у Борово село код "Спомен обележја 12 чемпреса" где је данас одржава "колона сећања" поводом убиства полицајаца 2. маја 1991. године у Борову селу.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић позвао је српске власти да покажу своје европско определење и пут и осуде преостале оптужене за злочин у Борову селу који "и данас слободно живе у Србији". "Овде се догодило најкрвавије и најокрутније убиство 12 хрватских полицајаца. Ништа слично се није догодило током рата. Наша обавеза је да пронађемо последњег несталога и све одговорне за смрт полицијских службеника", рекао је Остојић.

Вечерњи лист наводи да су, док је Остојић говорио представници Стожера за одбрану хрватског Вуковара, који су стајали иза спомен обележја, окренули леђа.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу

I REJTING SIT I ŽRTVE NA BROJU - Jadovno 1941.

Колинда, зашто "тајни" пут у Јасеновац?

милановић није рекао истину о хрватима у партизанима