Иво Јосиповић оцрнио Милорада Пуповца: Он је професионални Србин!

Иво-Милорад

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић упутио је на адресу недјељника Српског народног вијећа “Новости” писмо у којем је оптужио лидера СДСС-а Милорада Пуповца да је професионални Србин и “да је за Србе у Хрватској учинио мало а за себе и своје пуно”.

Укратко, “Новости” су предсједника Јосиповића оптужиле да им покушава укинути досадашњи начин финансирања из државног буџета, док шеф државе Хрватске, у свом писму, тврди да то није тачно, али није стао само на томе. Његов деманти је претворио у прворазредну политичку тему.

Јосиповић тврди да иза свих оптужби на његов рачун стоји Милорад Пуповац и открива да му је неформални лидер Срба у Хрватској недавно упутио писмо по тезама и формулацијама идентично тексту у “Новостима”.

“Политика Милорада Пуповца постала је дисфункционална, како за однос Срба и Хрвата у Хрватској тако и за остварење права која Срби имају по Уставном закону, тако и за однос Хрватске и Србије“, наводи он у свом писму.

Јосиповићево писмо необично је отворено и врло жестоко, а његови адресанти има ће проблем јер га не могу једноставно прогласити националистичким, јер предсједнику Хрватске, због искорака у превладавању ратних рана, цијело регион и међународна заједница признају статус лидера помирења.

Јосиповићева критика Пуповчеве политике, који сам себе дефинише као љевичара, политички најближег СДП-у, што је страначка база шефа државе, отвара одавно невиђен сукоб на љевици.

“Да се разумијемо, Пуповац је од деведесетих, откад се активно бави политиком, урадио за Србе, али и за Хрватску много добрих и корисних ствари. Није деведесетих било лако наћи се у његовој кожи. Многима је служио како би пљувањем по њему, дословце, доказивали хрватство. Улазак његове странке, СДСС-а, у ХДЗ-ову, Санадерову, Владу, такође је био врло користан. Хрватској је омогућио послијератну транзицију, а ХДЗ-у превладавање националистичког дискурса. Антисрпска реторика почела се сматрати политички некоректном, примјереном само ултрадесним странкама, што је за Хрватску свакако представљало цивилизацијски искорак”, написао је предсједник Хрватске.

Јосиповић, међутим, каже и да власт квари људе, што не вриједи само за Санадера и Хрвате јер се, како тврди, исто правило, показало тачним и кад је је ријеч о Србима.

“Пуповац, који, годинама важи за првог међу Србима у Хрватској изградио је монопол у заступању своје етничке заједнице. Није се либио да своју позицију ХДЗ-у јако потребног партнера дебело искористи. Јер је не само финансијски него и политички рекетарио ХДЗ-ову власт“, пише у писму Јосиповића.

Предсједник Хрватске наводи да “Кукурику власт” није намјеравала отварати питање политике према мањинама на начин на који је то сада он учинио.

“Нову власт нису сломиле Пуповчеве пријетње међународном интервенцијом, а Зоран Милановић је одлучио да му српске странке не требају у Влади, јер би СДСС, као ХДЗ-у до посљедњег тренутка вјеран коалицијски партнер, морао сносити консеквенце свог учествовања у корумпираној и штеточинској власти“, тврди он у писму.

Јосиповић је на крају поручио да је професионалним Србима, баш као и Хрватима, дефинитивно је одзвонило.

 

Извор: НЕЗАВИСНЕ