АПЕЛ ВЛАДИ СРБИЈЕ ДА СПРИЈЕЧИ ЕКСТРАДИЦИЈУ

Капетан Драган у Крајини
Капетан Драган у Крајини

БЕОГРАД, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, кога Хрватска терети за наводне ратне злочине, упутио је Влади Србије апел из затвора у Аустралији да спријечи његову екстрадицију Загребу, упозоривши да ће га у Хрватској убити, уколико му званични Београд не помогне.

"Не могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете", рекао је Васиљковић, послије наговјештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. 

Он је из притворске ћелије у затвору "Паркли" рекао за "Вечерње новости" да дане проводи у тешкој неизвјесности.

"Високи званичници Србије су ме охрабривали да издржим робију, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекујем помоћ од министра /спољних послова Србије Ивице/ Дачића, са којим сам разговарао, од Владе Србије, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити", истакао је Васиљковић. 

Он је рекао да му Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат Србије у Сиднеју не преносе никакве поруке из Владе Србије, јер их нема, додајући разочарано да "то не може да схвати". 

Васиљковићев пријатељ Војисалав Илић, који га посјећује у затвору, каже да је капетан Драган потпуно клонуо духом, да се физички добро држи, али да је "психички збуњен, те да су сада његове наде окренуте ка Србији и чекању вијести из Београда". 

Према његовим ријечима, представници српске заједнице су престали да посјећују Васиљковића зато што аустралијски медији извјештавају да је његов случај окончан и да ће ускоро да лети за Загреб. 

"На све жалбе капетана Драгана и његових адвоката аустралијско правосуђе је одговорило негативно и једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадиције јесте жалба Врховном суду Аустралије", рекао је Илић, додајући да би, уколико би тај суд прихватио жалбу, изручење могло бити одгођено за наредне двије године. 

Према његовим ријечима, капетан Драган нема новца да плати адвокате који сада "почињу да тргују са њим" и све више га избјегавају из страха да неће наплатити основне трошкове. 

"Ако они одустану од даље битке за његову слободу, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватској за православни Божић", упозорио је Илић. 

Хрватска терети Драгана Васиљковића за ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српској Крајини. 

Васиљковић, који има аустралијско држављанство, већ осам година се бори против изручења Хрватској, а Федерални суд Аустралије одбацио је 12. децембра његову најновију жалбу на одлуку о изручењу Хрватској.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КАПЕТАНА ДРАГАНА НЕ ИЗРУЧИВАТИ ХРВАТСКОЈ - Jadovno ...