DAKIĆ IZRUČEN HRVATSKOJ

Миле Дакић

Ћирилица

SARAJEVO, 11. AVGUSTA (SRNA) – BiH izručila je Hrvatskoj Mila Dakića (80), nekadašnjeg predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine, saznaje Srna.
Prema obavještenju koje je Interpol BiH zvanično uputio Ministarstvu pravde, Dakić je trebalo da juče bude izručen Hrvatskoj u 11.00 časova, rekla je portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.
Ona je podsjetila da je odluku o ekstradiciji Dakića Hrvatskoj Ministarstvo potpisalo na osnovu prethodnog mišljenja Suda BiH koji je utvrdio da postoje uslovi za izručenje.
"Međutim, nakon što smo razmotrili sve okolnosti, mi smo u odluci o izručenju izričito zahtijevali i dobili saglasnost Hrvatske da će suđenje biti obnovljeno, jer je prethodna presuda izrečena u odsustvu", naglasila je Bakić.
Sud u Karlovcu proglasio je 1999. godine Dakića krivim za podstrekavanje na ubistva 1991. godine na području Vojnića i osudio ga na 20 godina zatvora.
Dakića, koji ima pasoš Srbije, krajem maja uhapsila je Granična policija BiH na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju.

 

Izvor: срна